Δεν φαίνεται να περνά τις εξετάσεις το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Οι θεσμοί δεν δείχνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν στα χέρια τους, καθώς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετική για τους δανειολήπτες αφήνοντας τις τράπεζες απροστάτευτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα κυβέρνηση και τράπεζες χρήζει κατά τους θεσμούς σοβαρών διορθωτικών παρεμβάσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά την πρώτη επεξεργασία των κυβερνητικών προτάσεων οι θεσμοί έχουν εντοπίσει ορισμένα «σοβαρά κενά» επί των οποίων πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις και διορθωτικές παρεμβάσεις.
Η περίμετρος κάλυψης των κόκκινων δανειοληπτών αλλά και ζητήματα «ηθικού κινδύνου» βρίσκονται κατά τις πληροφορίες στο επίκεντρο των ερωτημάτων και η επιμονή της κυβέρνησης να συμπεριληφθούν στους καλυπτομένους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν λάβει δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία εγείρει πρόσθετα ζητήματα.
Η κυβέρνηση φιλοδοξούσε εντός της τρέχουσας εβδομάδας να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί έως τις 28 Φεβρουαρίου, αίροντας έτσι το βασικότερο εμπόδιο για την έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στις 11 Μαρτίου.
Η ευκαιρία δεν έχει χαθεί ακόμη, αλλά θα χρειαστεί ένας αγώνας δρόμου, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά να άρει το συντομότερο δυνατόν τη συγκεκριμένη.
Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή του νόμου Κατσέλη με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών είναι ένα από τα 16 προαπαιτούμενα που χρειάζεται να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση κατά τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την εκταμίευση περίπου 1 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, δύο είναι τα σημεία του νέου πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία που δεν βρίσκουν τις Βρυξέλλες σύμφωνες.
Πρώτον, υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις στο ότι ο νόμος επεκτείνεται και σε επαγγελματικά δάνεια τα οποία έχουν προσημειώσει την πρώτη κατοικία τους και όχι μόνο σε φυσικά πρόσωπα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα με τον νόμο Κατσέλη.
Δεύτερον, το γεγονός ότι ο νέος νόμος έχει ιδιαίτερα διευρυμένα κριτήρια και κυρίως το κριτήριο για την αξία της πρώτης κατοικίας που θα μπορεί να υπάγεται στην προστασία ύψους μέχρι 250.000 ευρώ, ένα αρκετά υψηλό.
(in.gr)