Η περαιτέρω ενίσχυση του κρίσιμου τομέα της δημόσιας υγείας είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και η σχετική προεργασία έχει ήδη γίνει, ώστε οι σχετικές ανακοινώσεις να συμπεριληφθούν σε όσα θα πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ. Ηδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη περίπου 4.000 νοσηλευτών από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες –πανεπιστημιακή, τεχνολογική, δευτεροβάθμια– αλλά και για την πρόσληψη συνολικά 700 γιατρών στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Πέραν αυτών δρομολογούνται οι διαδικασίες για την πρόσληψη 910 ατόμων λοιπού προσωπικού.
Όπως αναφέρεται σχετικά, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας τοποθετείται μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, καθώς την τελευταία τριετία οι αντοχές του δοκιμάστηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Η ενίσχυση με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό κρίνεται επιτακτική, καθώς συσσωρεύθηκε κόπωση, προέκυψαν κενά εξαιτίας της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την COVID-19, ενώ στο ιατρικό προσωπικό διαπιστώνονται κενά σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως στους αναισθησιολόγους.
Παράλληλα, δεδομένων του φόρτου εργασίας και των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών την περίοδο της πανδημίας, σε αρκετά νοσοκομεία παρατηρήθηκε αύξηση παραιτήσεων προσωπικού.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, αναμένεται οι επιπλέον προκηρύξεις να βγουν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και αμέσως μετά να «τρέξουν» οι προθεσμίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στόχος είναι να γίνουν οι προσλήψεις το αργότερο στις αρχές του χειμώνα, οπότε και αναμένεται ότι θα αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας τόσο λόγω του κορωνοϊού, καθώς εξακολουθεί να ανησυχεί η πιθανότητα εξάρσεων, όσο και λόγω της γρίπης, αφού εμφανίζεται ήδη αυξημένος για την εποχή αριθμός κρουσμάτων.
Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι γίνεται προσεκτική αξιολόγηση προτεραιοτήτων, ώστε να καλυφθούν τα πιο κρίσιμα κενά εκεί που παρατηρούνται οι πιο σοβαρές αρρυθμίες στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας. Στόχος είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να μειωθεί η πίεση, ιδιαίτερα σε κομβικές μονάδες υγείας που εξυπηρετούν μεγάλο όγκο ασθενών.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ