Στρατηγικός κακοπληρωτής είναι ο ένας στους δύο δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του ν. Κατσέλη, ενώ αντίστοιχες ενδείξεις υπάρχουν για έναν στους τρεις από αυτούς που μπήκαν στην υφιστάμενη πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, ακόμη και για έναν στους τρεις από αυτούς των οποίων τα ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό, αφού τελικά βρίσκουν τα χρήματα και πληρώνουν.
Τα σχετικά στοιχεία επικαλέσθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, περιγράφοντας τις αιτίες της χαμηλής ανταπόκρισης στο ισχύον πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας και τις συνθήκες στις οποίες θα λειτουργήσει, μετά τις 31 Απριλίου, το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, που δεν θα προβλέπει πλέον προστασία πρώτης κατοικίας, παρά μόνον ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών. 
Συγκεκριμένα, όπως είπε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ενώ το ισχύον πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα μπορούσε να καλύψει θεωρητικά 100.000-120.000 κατοικίες, στην πλατφόρμα μπήκαν τελικά μόνον 65.393 δανειολήπτες, δηλαδή «περίπου ένας στους δύο δεν πήγε καν να κάνει αίτηση». Επιπλέον, από αυτούς που μπήκαν, μόνο οι 43.000 δέχθηκαν την προβλεπόμενη άρση απορρήτου, επομένως πάνω από 20.000 δεν τη δέχθηκαν και κατά την εκτίμηση του υπουργού, αυτοί μάλλον είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Από αυτούς τους 43.000 μόνον οι περίπου 3.000 έφτασαν στο τελικό στάδιο. Από τους υπόλοιπους, για ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου 35%, δεν ταυτοποιήθηκε η πρώτη κατοικία, αφού άλλη είχε δηλωθεί στην τράπεζα και άλλη στην εφορία, ενώ πάνω από 32% δεν πληρούσε τα κριτήρια για 90 ημερών καθυστέρηση και το 15% διέθετε εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ.
Ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε, επίσης, ότι ενόψει της ψήφισης του νέου πτωχευτικού πλαισίου θα επιχειρηθεί η σύντμηση των προθεσμιών εκδίκασης των υποθέσεων του ν. Κατσέλη. Αυτή τη στιγμή, είπε, ο ένας στους δύο που φτάνει σε δίκη τη χάνει, ενώ τα χρέη κληροδοτούνται στα παιδιά, που αποποιούνται με τη σειρά τους την κληρονομιά. «Εμείς θέλουμε, δίνοντας τη δεύτερη ευκαιρία με το νέο πλαίσιο, να μη μεταφέρεται το βάρος από τη μια γενιά στην άλλη», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, επισήμανε ότι προ κρίσης γίνονταν 52.000 και τώρα, το 2019, έγιναν 20.000. Από αυτούς τους 20.000, το 1/3 βρήκε τα χρήματα και πλήρωσε – αυτοί είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, είπε. Το υπόλοιπο 1/3 προέβη σε νομικές ενέργειες και το άλλο 1/3 είδε τα περιουσιακά του στοιχεία να εκπλειστηριάζονται. Δηλαδή, μόνον το 1/3 εκτελείται. Σχετικά με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, επανέλαβε ότι τα 8 υφιστάμενα σχήματα ρύθμισης οφειλών θα συγχωνευθούν σε ένα, θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε., όπως και  πρόβλεψη για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τόσο κατά τη διαδικασία, ώστε να βοηθηθούν να μη χάσουν το σπίτι τους, όσο και μετά την καταληκτική διαδικασία, με μέτρα κοινωνικής προστασίας.
Για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη με όσα έχουν κάνει έως τώρα οι τράπεζες, αλλά πρόσθεσε, επίσης, ότι τα περιθώρια παρέμβασής της είναι περιορισμένα.

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)