Την εκτίμηση των ειδικών επιστημόνων ότι σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να υποχωρήσει περαιτέρω η πανδημία στη χώρα μας επιβεβαιώνουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Την ίδια στιγμή, ενισχύεται η παρατήρηση ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων δεν επηρέασαν σημαντικά την εξέλιξη της πανδημίας.
Στο τέλος της εβδομάδας θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, όπως ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Η υπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών εν μέσω πανδημίας. Ως προς τα ΑΕΙ, οι εξ αποστάσεως εξετάσεις για το χειμερινό εξάμηνο θα αρχίσουν μετά τις 27/1.
Χθες, μια μέρα κατά την οποία διενεργήθηκαν περίπου 31.500 τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού, καταγράφηκαν 566 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 256 στην Αττική και τα 72 στη Θεσσαλονίκη. Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε σε Πρέβεζα (21), Αχαΐα (17), Βοιωτία (16), Ημαθία, Κοζάνη (15), Σέρρες (14), Χαλκιδική και Εύβοια (12). Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 320 ασθενείς, αριθμός που δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά την τελευταία εβδομάδα. Χθες δηλώθηκαν 30 θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Από την αρχή της πανδημίας έως και χθες η χώρα μας μετρούσε 149.462 νέα κρούσματα και 5.518 θύματα της νόσου.
Αύξηση σημειώθηκε χθες στον αριθμό των ατόμων που εμβολιάστηκαν έναντι της COVID-19. Ειδικότερα, διενεργήθηκαν 7.956 εμβολιασμοί, έναντι 5.000 που γίνονταν κατά μέσον όρο ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα (σύνολο εμβολιασμών στη χώρα 93.179). Η πλειονότητα των εμβολιασμών έχει γίνει στην Αττική (45.298) και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (11.077), το Ηράκλειο Κρήτης (3.314) και τα Ιωάννινα (2.924).
Από σήμερα τίθενται σε λειτουργία επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η πλειονότητα των εμβολιασμών των ατόμων ηλικίας 85 ετών και άνω γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία, γεγονός που ωστόσο δημιουργεί προστριβές επί της διαδικασίας μεταξύ της διοίκησης του ΕΣΥ και γιατρών και εργαζομένων.
Το Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς ζητεί την άμεση ανάκληση της απόφασης της διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου για την επ’ αόριστον μετακίνηση γιατρών του νοσοκομείου Νίκαιας –μεταξύ των οποίων αναισθησιολόγου και ειδικευομένων– στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα». Οπως τονίζει η Ενωση, «το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί χωρίς την πρόσληψη προσωπικού που θα στελεχώσει τα κέντρα αυτά». Και προσθέτει: «Οι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας δέχονται προς χάριν των ηλικιωμένων της περιοχής να συμβάλουν στο εμβολιαστικό κέντρο του του δικού τους νοσοκομείου, χωρίς μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία και χωρίς εκβιασμούς σε βάρος της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων και εξειδικευόμενων».
Καταγγελίες
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος καταγγέλλει τη διοικητική υπηρεσία για την έκδοση επίσημου εγγράφου στο οποίο γίνεται αναφορά σε προσφορά υπηρεσίας γιατρών στο κέντρο εμβολιασμού με ωράριο από τις 7.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, σε προφορική ενημέρωση από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου χαρακτηρίζεται «ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη υπερεργασία ως “κοινωνική προσφορά”. Επιβάλλεται για πολύ σοβαρούς λόγους τα νοσοκομεία να απεμπλακούν άμεσα από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ο οποίος θα πρέπει να ανατεθεί σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού». Και η ΟΕΝΓΕ σημειώνει: «Οι γιατροί που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και καλύπτουν την απογευματινή βάρδια των εμβολιαστικών κέντρων θα πρέπει να αποζημιώνονται εφημεριακά για τις ώρες που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου».
Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο «Θριάσιο» καταγγέλλει τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων εντός του νοσοκομείου για τον γενικό πληθυσμό χωρίς προετοιμασία, ενημέρωση και με «ανακύκλωση» του προσωπικού που ήδη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του ίδιου του «Θριασίου».

Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)