Με αυστηρά κριτήρια επιλογής των επιβατών θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα οι έκτακτες πτήσεις επαναπατρισμού από την Πολιτική Προστασία, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών.
Χθες το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη πτήση από Κύπρο με 200 επιβάτες, ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ακόμη μία από την Κωνσταντινούπολη. Οι ταξιδιώτες από Κύπρο δεν επρόκειτο να υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο στο «Ελ. Βενιζέλος» καθώς η Κύπρος δεν ανήκει μεταξύ των χωρών με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Υποχρεούνται παρ’ όλα αυτά να παραμείνουν σε 14ήμερη καραντίνα στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα. Η πτήση από Κωνσταντινούπολη δεν έχει μεγάλο αριθμό επιβατών και είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί έλεγχός τους από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο «Ελ. Βενιζέλος».
Για τους ταξιδιώτες από Λονδίνο, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε την Τρίτη στο αεροδρόμιο Stansted, ανατέθηκε στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο αφενός να καταγράψει πόσοι είναι συνολικά εκείνοι που έχουν εκδηλώσει πρόθεση να ταξιδέψουν πίσω στην Ελλάδα και στη συνέχεια να ελέγξει πόσοι απ’ αυτούς έχουν πράγματι εγκλωβιστεί εκεί μετά την αναστολή των πτήσεων. Με βάση την απάντηση της πρεσβείας –αναμένεται σήμερα το μεσημέρι– η Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Εξωτερικών θα προγραμματίσουν νέα πτήση επαναπατρισμού. «Το υπουργείο Εξωτερικών θα συγκεντρώσει όλα τα αιτήματα των Ελλήνων πολιτών και η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει την περίπτωση να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα μας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Χθες ξεκίνησε σταδιακά η αποχώρηση από το ξενοδοχείο Stanley, όπου παρέμεναν σε περιορισμό, των επιβατών που ήρθαν την Κυριακή από Βαρκελώνη και Μαδρίτη. Από το σύνολο των 263 ατόμων, τα 21 βρέθηκαν θετικά στον ιό και πρόκειται να παραμείνουν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο. Ενας από τους νοσούντες μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία» καθώς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, ενώ 20 από αυτούς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στο ξενοδοχείο έως ότου ολοκληρωθεί η υποχρεωτική περίοδος καραντίνας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)