Για «αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού στη χώρα λόγω των μεταλλάξεων» έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην Αττική έχει φθάσει στο 92%.
Σημειώνεται πως τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς μέσα σε 12 ημέρες έχουν γίνει πάνω από 2.800 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.
Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου «το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται παρά τα αυστηρά μέτρα», σημειώνοντας ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.100 κρούσματα, ενώ ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4,5% και είναι η πρώτη φορά για το 2021 που ο δείκτης αυτός ξεπερνά το 4%.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20.000 ενεργά κρούσματα κυρίως στις ηλικίες 25 έως 55 ετών και η ανοδική τάση είναι εμφανής στην Αττική με 10.000 ενεργά κρούσματα. Μιλώντας ειδικά για τον Πειραιά, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως το κέντρο της πόλης καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό του, από την αρχή της πανδημίας.
Όπως είπε, έχουμε καθημερινά πλέον 400 εισαγωγές ασθενών covid στα νοσοκομεία, στα οποία πλέον νοσηλεύονται 4.032 άτομα διεγνωσμένα στον ιο. Μόνο στην Αττική την τελευταία βδομάδα έγιναν 2.000 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να πιέζεται ακόμη περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας. «Η πίεση αυτή θα συνεχιστεί και για τις επόμενες εβδομάδες» είπε, τονίζοντας πως οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν πλέον τους 500. «Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid στην Αττική έχει φτάσει στο 92 % παρότι αυτές έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες» ανέφερε και επισήμανε πως ο δείκτης Rt βρίσκεται πλέον σταθερά πάνω από το 1 σε όλη τη χώρα, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει αυξητική πορεία της νόσου.
Η διασπορά της μετάδοσης εξακολουθεί να γίνεται από την οικογένεια και την εργασία και όπως τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, η επιτροπή εισηγήθηκε να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Πάνω από το 1 ο Rt
«Σημαντική είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, πλησιάζοντας τα δεδομένα του Νοεμβρίου, με σημεία βραδείας επιβάρυνσης, ενώ το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση η οποία θα διατηρηθεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 και η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη, προσέθεσε.
Καλυτερη εικόνα, είπε ο καθηγητής, περιμένουμε από την ερχόμενη Πέμπτη.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στη μείωση των επαφών μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας, ενώ επεσήμανε ότι η πρόβλεψη για τη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερη από την Αττική καθώς και ότι την τελευταία βδομάδα επιβαρύνθηκε κατά 15% η διαθεσιμότητα των κλινών ΜΕΘ Covid-19.

H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ