Την εκτίμηση ότι έως το τέλος του 2021 θα εκδίδεται ψηφιακά το 80% με 85% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο νέος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Αποκάλυψε μάλιστα ότι, με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον Ιούνιο, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 117.876, ενώ οι αντίστοιχες αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις φθάνουν τις 57.101. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι τις επόμενες ημέρες, που θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, θα υπάρχουν ακριβέστερα στοιχεία, κυρίως γιατί αρκετοί ασφαλισμένοι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του ολικού ή μερικού lockdown στις δημόσιες υπηρεσίες, έσπευσαν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους διπλά, τόσο ταχυδρομικά όσο και με ηλεκτρονικό τρόπο.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Μουλκιώτη, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη λειτουργία του μηχανισμού «Ατλας» για την άμεση ψηφιακή απονομή συντάξεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της συσσώρευσης αιτήσεων, καθώς και στον σχεδιασμό επέκτασης των ηλεκτρονικών διαδικασιών στο άμεσο μέλλον. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του συστήματος «Ατλας» προχωράει κανονικά, δήλωσε ο κ. Τσακλόγλου και επανέλαβε ότι ήδη εκδίδεται ηλεκτρονικά σχεδόν το 30% των νέων αιτήσεων, ήτοι οι αιτήσεις για συντάξεις γήρατος του ΟΓΑ και οι αντίστοιχες αιτήσεις σε περιπτώσεις θανάτου συνταξιούχου. Σταδιακά, βάσει του σχεδιασμού, θα εντάσσονται και νέες κατηγορίες ασφαλισμένων, με στόχο έως το τέλος του 2021 να εκδίδεται το 80%-85% των νέων αιτήσεων. Μεσομακροπρόθεσμος στόχος του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι έως τις αρχές του 2022 να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα αιτήματα (νέων συνταξιούχων) πέραν των τριών μηνών.
Το χρονοδιάγραμμα
Αν και ο προγραμματισμός διαφοροποιείται με την ένταξη όλο και περισσότερων ομάδων – στόχων στο νέο σύστημα, το πρόσφατο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τον Μάρτιο του 2021 θα ενταχθούν οι αιτήσεις για συντάξεις αναπηρίας καθώς και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των υγειονομικών – γιατρών. Τον Νοέμβριο του 2021 θα προστεθούν στο αυτοματοποιημένο σύστημα έκδοσης των νέων συντάξεων οι αιτήσεις όσων προέρχονται από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα (ΙΚΑ – Δημόσιο) καθώς και οι μηχανικοί του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 θα ενταχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι δικηγόροι και οι δημοσιογράφοι. Κι όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε συνέντευξή του στο cnn.gr ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, συμφέρει κάποιον να κάνει αίτηση όταν θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα «Ατλας», καθώς έτσι δεν θα ταλαιπωρηθεί και η επεξεργασία της αίτησής του θα γίνει ψηφιακά, ώστε η σύνταξη να εκδοθεί σε πολύ λίγο χρόνο.
Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα επόμενα βήματα αναμένεται να κρίνουν και την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς απαιτείται να γίνουν ακόμη πολλά προκειμένου, για παράδειγμα, να ψηφιοποιηθεί το ασφαλιστικό ιστορικό του κάθε ασφαλισμένου και να διασυνδεθεί το μηχανογραφικό σύστημα του ταμείου με κεντρικές υπηρεσίες του Δημοσίου.
Και βέβαια, όπως παραδέχεται και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μεγάλο και δυσκολότερο εγχείρημα παραμένει η έκδοση των παλαιών εκκρεμών συντάξεων, με χιλιάδες συνταξιούχους να αναμένουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τέσσερα χρόνια χωρίς τη σύνταξή τους. Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση το τελευταίο διάστημα όχι μόνο από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, με την έλλειψη επικαιροποιημένων στοιχείων, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την πρόσφατη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας μας. Μάλιστα, καθώς η κρίση του κορωνοϊού οδήγησε πολλούς ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης να υποβάλουν αιτήσεις, τους επόμενους μήνες αναμένεται νέα αύξηση των εκκρεμοτήτων, με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον όγκο των αιτήσεων.
Ρούλα Σαλούρου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)