Διευρύνεται η έρευνα για τα περιστατικά έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού. Κατόπιν παρέμβασης του εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, ο περαιτέρω έλεγχος της υπόθεσης έκδοσης 34 πλαστών πιστοποιητικών από το Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας ανετέθη στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Συνάντηση με τον επικεφαλής της υπηρεσίας, υποστράτηγο Ηλία Κοσσυβάκη, είχε χθες το πρωί ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ζήτησε να ερευνηθεί άμεσα και εις βάθος η υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών στο Κ.Υ. Παλαμά, η οποία άλλωστε συνδέεται ευθέως με τα περιστατικά χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών στα νοσοκομεία Κοζάνης και Θεσσαλονίκης. Από την Ενορκη Διοικητική Εξέταση στον Παλαμά Καρδίτσας προέκυψε ότι τα 34 πλαστά πιστοποιητικά εξέδωσε διοικητική υπάλληλος με πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρισης των εμβολιασμών, η οποία βρίσκεται ήδη σε διαθεσιμότητα.
Ανάμεσα σε εκείνους που είχαν προμηθευτεί τα πλαστά πιστοποιητικά από τον Παλαμά Καρδίτσας προέκυψε ότι ήταν και τέσσερις γυναίκες – υπάλληλοι του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης. Δύο είναι τραυματιοφορείς, μία νοσηλεύτρια και μία διοικητική υπάλληλος. Η τελευταία είναι αδελφή της υπαλλήλου στο Κέντρο Υγείας Παλαμά και εκτιμάται ότι μέσω αυτής προμηθεύτηκαν τα πλαστά έγγραφα οι άλλες τρεις συνάδελφοί της. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο «Γ. Γεννηματάς», Γιώργος Κετικίδης, αποκάλυψε στην «Κ» ότι η μία από τις ελεγχόμενες υπαλλήλους είχε στο παρελθόν νοσήσει με COVID και διέθετε πιστοποιητικό νόσησης που παρέμενε σε ισχύ. Ακόμα είπε ότι η μία από τις ελεγχόμενες υπαλλήλους για να δικαιολογήσει την ενέργειά της ανέφερε ότι είχε στο παρελθόν αντιμετωπίσει καρκίνο και φοβόταν τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου. Και οι τέσσερις εμπλεκόμενες έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, εις βάρος τους διενεργείται ΕΔΕ, ενώ προκαταρκτική εξέταση διέταξε και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Ανετέθη στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας, με τα στελέχη της υπηρεσίας να αναλαμβάνουν να ελέγξουν εάν τελέστηκαν τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της χρήσης πλαστού εγγράφου. Η υπόθεση του Κ.Υ. Παλαμά πάντως φτάνει μέχρι την Κοζάνη. Τρεις υπάλληλοι του νοσοκομείου «Μαμάτσειο», δύο νοσηλεύτριες και ένας γιατρός, ελέγχονται καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που παρουσίασαν είναι πλαστά. Η μία νοσηλεύτρια φέρεται να έχει κι αυτή προμηθευτεί το σχετικό έγγραφο από το Κ.Υ. Παλαμά, ενώ από εμβολιαστικές μονάδες εκτός Κοζάνης έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικά και οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι.
Ικαρία και Μεσολόγγι
Καταγγελίες έχουν διατυπωθεί και εις βάρος ενός γιατρού και δύο υπαλλήλων του Κ.Υ. Ικαρίας. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο πρώτος σκηνοθέτησε τον εικονικό εμβολιασμό των δύο συναδέλφων του, στους οποίους εν συνεχεία χορήγησε πιστοποιητικά.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την υπόθεση του νοσοκομείου Μεσολογγίου που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Κ», η γιατρός που πήρε ρινικό επίχρισμα από ασθενή με COVID προκειμένου να προχωρήσει σε έκδοση πλαστού πιστοποιητικού νόσησης τέθηκε σε διαθεσιμότητα κατόπιν ενεργειών της διοικήτριας του νοσοκομείου. Χθες, ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα επισημαίνοντας σε επιστολή του ότι «οποιοσδήποτε γιατρός εκφράζει αντιεπιστημονικές απόψεις παραβιάζει τον όρκο του, την επαγγελματική του υπόσταση και τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας».
Γιάννης Σουλιώτης (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)