Χρονοβόρες επενδύσεις, το ύψος των οποίων μπορεί να είναι και πολλαπλάσιο των 100 εκατ., χρειάζεται να υλοποιήσουν φαρμακευτικές εταιρείες για να προχωρήσουν στην παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19 στη χώρα μας, επεσήμαναν στην «Κ» στελέχη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας ότι, για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, απαιτείται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που φθάνει τουλάχιστον τους 12 με 16 μήνες.
Το ζήτημα της παραγωγής των εμβολίων στην Ελλάδα έχει αποτελέσει συχνά αντικείμενο συζήτησης, ενώ επανήλθε στο προσκήνιο στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρόταση για άρση των δικαιωμάτων πατέντας στα εμβόλια κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής τέτοιου εμβολίου. Πρέπει να συνεργαστείς με κάποια από τις εταιρείες, να σου παράσχει την τεχνογνωσία και να προχωρήσεις σε γενναίες επενδύσεις οι οποίες θα είναι χρονοβόρες. Επίσης, ο τρόπος παραγωγής δεν είναι καταγεγραμμένος μόνο στις πατέντες, καθώς υπάρχουν επιχειρηματικά μυστικά που τα γνωρίζουν μόνο οι εταιρείες», επεσήμανε χαρακτηριστικά στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας ότι αυτό που μπορεί να κάνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στην παρούσα φάση είναι να παραλάβει έτοιμο το προϊόν και να το τοποθετήσει σε φιαλίδια (εμφιάλωση). Οπως τονίζουν πηγές της αγοράς, η παραγωγή των εμβολίων είναι εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, καθώς ένα εμβόλιο τεχνολογίας mRna όπως αυτά που αναπτύσσουν η Pfizer και η Moderna, υπολογίζεται ότι έχει περίπου 280 συστατικά που προέρχονται από 89 προμηθευτές σε 19 χώρες, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η εξεύρεση των πρώτων υλών.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, αναφερόμενος στην παραγωγική δυνατότητα της Ελλάδας, διευκρίνισε πως «η δυνατότητα του να φτιάξει κανείς ένα εργοστάσιο από το μηδέν, ακόμα και εάν έχει τεχνογνωσία, θέλει ένα διάστημα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το ελληνικό προϊόν θα βασίζεται σε όλα τα ευρωπαϊκά, αμερικανικά ή παγκόσμια στάνταρ, και απαιτούνται τουλάχιστον 12 με 16 μήνες». Σημείωσε μάλιστα ότι «ακόμα και εταιρείες εμβολίων που συνεργάζονται με τις εταιρείες που έχουν τα πνευματικά δικαιώματα ή τις πατέντες θέλουν τουλάχιστον 6 με 8 μήνες προσαρμογή. Στην Ελλάδα δεν παράγεται συναφές εμβόλιο». Ο ίδιος επεσήμανε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει τεχνογνωσία και ανθρώπους, δηλώνοντας πως βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει αγοραστής των εμβολίων, άμεση μεταφορά τεχνογνωσίας και το αναγκαίο χρονικό διάστημα για την παραγωγή τους.
Ο κίνδυνος
Σημειώνεται ότι σφοδρή ήταν η αντίδραση του ευρωπαϊκού συνδέσμου φαρμακευτικών εταιρειών, EFPIA, στην απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να στηρίξει την πρόταση για άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια της COVID-19. «Η αύξηση της ικανότητας παροχής δόσεων στους πολίτες σε όλο τον κόσμο απαιτεί τις τεχνικές δεξιότητες και την τεχνογνωσία εκείνου που αναπτύσσει το φάρμακο να συγκεντρώσει και να συντονίσει όλους εκείνους τους οργανισμούς και τους φορείς που εμπλέκονται στη δημιουργία του. Δεν μπορείτε να επιτύχετε αυτή την αύξηση της παραγωγής ζητώντας την παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και ελπίζοντας ότι άγνωστα μέχρι τώρα εργοστάσια θα στραφούν στην περίπλοκη διαδικασία παρασκευής εμβολίων», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή της η γενική διευθύντρια της EFPIA Nathalie Moll, προσθέτοντας ότι «η παραίτηση από την πατέντα κινδυνεύει να απομακρύνει τις πρώτες ύλες και τις προμήθειες από τις ήδη καθιερωμένες και αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού σε λιγότερο αποδοτικούς χώρους παραγωγής, όπου η παραγωγικότητα και η ποιότητα μπορεί να αποτελούν πρόβλημα. Επίσης, ανοίγει την πόρτα σε πλαστά εμβόλια να εισέλθουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα», τόνισε.
Δέσποινα Κόντη (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)