Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών από εμπλεκομένους, στάση πάντως που, όπως δείχνουν σχετικές έρευνες, διαπιστώνεται και σε χώρες του εξωτερικού. Οι γιατροί, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων στήριξε ένθερμα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τάσσονται κατά της υποχρεωτικότητας, ενώ ερευνητικοί φορείς χαρακτηρίζουν το μέτρο δυσανάλογο και αναποτελεσματικό.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει έκθεση του Κέντρου Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που συνέγραψαν ο αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑΠΘ Ηλίας Κονδύλης και ο καθηγητής Υγιεινής του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος, «η επιβολή της υποχρεωτικότητας και του εμβολιαστικού καταναγκασμού κινδυνεύει να βαθύνει ακόμη περισσότερο το ρήγμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πολιτεία και στους πολίτες, αυξάνοντας τον ανορθολογισμό και τα ποσοστά εμβολιαστικής άρνησης».
Πρόσφατη μελέτη
Στην έκθεση υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά για την COVID-19 τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και προτρέπει τις κυβερνήσεις που εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο να αναλογιστούν εάν το μέτρο είναι αναλογικό, εάν δηλαδή έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια για λιγότερο παρεμβατικές λύσεις. Οι συντάκτες της έκθεσης επικαλούνται πρόσφατη μελέτη με δείγμα 2.000 υγειονομικούς στην Αγγλία, η οποία κατέδειξε ότι για κάθε αύξηση κατά μία μονάδα (σε μια 4βάθμια κλίμακα) της πίεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας, αυξάνει κατά 75% η διστακτικότητά τους να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19. Σε άλλη μελέτη, με δείγμα 11.000 υγειονομικούς από το Ηνωμένο Βασίλειο, φάνηκε ότι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την εμβολιαστική διστακτικότητα, πέραν των θεωριών συνωμοσίας, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους.
Η έκθεση καταλήγει ότι «ο στόχος της καθολικής εμβολιαστικής κάλυψης μπορεί να επιτευχθεί μόνο διά της πειθούς και της διατήρησης του εθελοντικού χαρακτήρα του εμβολιασμού. Η εμβολιαστική διστακτικότητα μπορεί να αντιμετωπισθεί διά της εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης, της επένδυσης στην ενημέρωση και της διευκόλυνσης της πρόσβασης των πολιτών στα εμβόλια».
Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς τάσσεται υπέρ της καθολικότητας και όχι της υποχρεωτικότητας και σημειώνει ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι εμβολιασμένοι κατά 94,3%, ενώ το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό πάνω από 80%.
«Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Δεν είναι προϊόν εξαγοράς ή συναλλαγής, ούτε μέσο εκβιασμών και απειλών», επισημαίνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό». Οπως αναφέρει, «καμία στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον εμβολιασμό δεν υπήρξε. Καμία προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα, να ξεπεραστούν δισταγμοί».
Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)