Τα χρήματα που λείπουν από τη ΔΕΗ προκειμένου αυτή να γίνει κερδοφόρα και βιώσιμη, καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, για τους οποίους η επιχείρηση ετοιμάζει προσεχώς, διπλές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
Αφενός μειώνοντας ακόμη και στο μισό την έκπτωση 15% που απολαμβάνουν οι συνεπείς της πελάτες, αφετέρου επιβάλλοντας σε αυτά ρήτρα ρύπων, όπως προανήγγειλε σήμερα ο ίδιος ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι αυξήσεις αυτές αποτελούν μονόδρομο για τη βελτίωση της κερδοφορίας της, προκειμένου αυτή να μπορέσει να “βγει” στις αγορές με ανταγωνιστικό επιτόκιο, ακόμη και μέσα στο Φεβρουάριο. Αν οι αυξήσεις δεν εγκριθούν από τη κυβέρνηση, τότε, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι θα υπονομευτεί η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές, καθώς η κερδοφορία της δεν θα μπορέσει να βελτιωθεί αρκούντως, ώστε να πείσει τους ξένους επενδυτές να τη χρηματοδοτήσουν.
Αν και παραμένει ασαφές κατά πόσο η κυβέρνηση θα δώσει προεκλογικά το “πράσινο φως” στη ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει με... χρήματα των καταναλωτών, την έξοδό της στις αγορές, δείχνουν ακριβώς και τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, προκειμένου να γίνει μια βιώσιμη εταιρεία, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ικανή να εξυπηρετεί δίχως προσκόμματα και κρατικές ενέσεις, το δανεισμό της.
Το στόχο αυτό καλούνται να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι οι καταναλωτές, με έμμεσες καταρχήν αυξήσεις, που θα προέλθουν από τη μείωση της έκπτωσης που προσφέρει σήμερα η ΔΕΗ σε όσους πληρώνουν έγκαιρα το λογαριασμό τους, το “ψαλίδι” υπολογίζεται στο 50%. Δηλαδή από 15% να πάει η έκπτωση στο 6%-7%.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, τελικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, ωστόσο το ερώτημα είναι κατά πόσο ο υπουργός Ενέργειας θα εγκρίνει προεκλογικά το “ψαλίδι” στην έκπτωση, όταν οι συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ που θα δουν έμμεσες αυξήσεις, ανέρχονται σε περίπου 4 εκατομμύρια.
Μονοψήφια αύξηση από ρήτρα ρύπων
Στο δεύτερο σκέλος, αυτό της επιβολής ρήτρας ρύπων στα τιμολόγια, η ΔΕΗ επιδιώκει αυτή να θεσμοθετηθεί άμεσα, καθώς οι προβλέψεις της για τη μελλοντική πορεία στις τιμές των δικαιωμάτων CO2 είναι δυσοίωνες.
Στη πράξη, ρήτρα ρύπων στα τιμολόγια σημαίνει ότι αυτά θα αυξάνονται κάθε φορά που οι τιμές CO2 ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο, (το όριο αυτό θα αφορά μάλλον το μέσο όρο του 2018), και θα μειώνεται όταν, αντίστοιχα, πέφτουν κάτω από αυτό το όριο. Τυχόν πάντως επιβολής ρήτρας ρύπων το προσεχές διάστημα, μεταφράζεται σε μονοψήφιες αυξήσεις στα τιμολόγια, εφόσον αυτή θα υπολογισθεί με βάση τα στοιχεία του 2018 για το CO2. Ο ίδιος ο κ. Σταθάκης έχει παραδεχθεί ότι μια τέτοια ρήτρα είναι δίκαιη και απαραίτητη και συνεπώς αναμένεται να υιοθετηθεί.
Η έξοδος στις αγορές
Είναι τέτοια η έλλειψη ρευστότητας της ΔΕΗ και οι ανάγκες βελτίωσης της κερδοφορίας της, ώστε, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, αν η κυβέρνηση δεν εγκρίνει τις αυξήσεις στα τιμολόγια, τότε η επιχείρηση δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές.
Η ενίσχυση της ρευστότητας “καίει” αυτή τη στιγμή τη ΔΕΗ, που σχεδιάζει να βγει στις αγορές με ομόλογο ζητώντας 250-300 εκατ. ευρώ, αφενός για να αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενα τραπεζικά δάνεια, και αφετέρου να αποπληρώσει το κεφάλαιο και τους τόκους του υφιστάμενου διεθνούς ομολόγου της, ύψους 350 εκατ. , που λήγει το Μάιο.
Κερδοφόρες οι μονάδες μετά την εθελουσία 273 εργαζόμενων
Εκτός από την ανάγκη βελτίωσης της ρευστότητας, το μείζον θέμα που απασχολεί τη ΔΕΗ είναι η τύχη του διαγωνισμού πώλησης των μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, για τις οποίες οι προσφορές κατατίθενται στις 23 Ιανουαρίου.
Τα σύννεφα πάνω από τον διαγωνισμό παραμένουν πολλά, εξ ου και η ΔΕΗ προσδοκά ότι με την εθελουσία έξοδος συνολικά 273 εργαζομένων (244 από Μεγαλόπολη, 29 από Μελίτη), οι μονάδες, τουλάχιστον αυτές της Αρκαδίας, παύουν να είναι ζημιογόνες. Όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, η μια από τις δύο προς πώληση θυγατρικές, η “Λιγνιτική Μεγαλόπολης”, το τρίμηνο «Ιουλίου – Σεπτεμβρίου» όταν έγινε η απόσχιση ήταν ζημιογόνος 3 εκατ. ευρώ.
Αλλά για την αποχώρηση κάθε 100 παλιών εργαζομένων η εταιρεία γλιτώνει 6,5 με 7 εκατ. ευρώ, επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, καθίσταται κερδοφόρα. Μετέφερε την αισιοδοξία του ότι και η Μελίτη μπορεί να γίνει κερδοφόρα, λέγοντας ότι η ΔΕΗ έχει κάνει πρόταση στους ιδιοκτήτες του γειτονικού ορυχείου της Αχλάδας για μείωση κατά 5 ευρώ ανά τόνο της τιμής εφοδιασμού του λιγνίτη (23 ευρώ σήμερα), γεγονός που θα αποφέρει όφελος 12,5 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παναγιωτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί κι άλλη παράταση στο διαγωνισμό καθώς αναμένονται εξελίξεις από το μέτωπο του μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ), για την ακρίβεια ίσως μέχρι τις 23 να μην προλάβει η κυβέρνηση να τον κοινοποιήσει στις Βρυξέλλες.
Στα 2,3 δισ ευρώ τα ληξιπρόθεσμα
Σχετικά με τη πορεία των ληξιπρόθεσμων της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της εταιρείας ανέφερε ότι ανέρχονται πλέον στα 2,3 δισ ευρώ, αλλά βαίνουν μειούμενες. Όπως είπε τα χρέη προέρχονται από τη μέση και χαμηλή τάση 1,7 δισ. ευρώ, την υψηλή τάση 400 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο 200 εκατ. ευρώ.
Σαν μεγαλύτερο “αγκάθι” είναι οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες», αυτοί δηλαδή που είτε άλλαξαν ΑΦΜ είτε πάροχο, προκειμένου να μη πληρώσουν τα χρέη τους. Το ποσό που αντιστοιχεί σε 600.000 τελικούς πελάτες αντιστοιχεί σε 700 εκατ. ευρώ.
Γιώργος Φιντικάκης (liberal.gr)