Τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, στον απόηχο της όξυνσης της ενεργειακής κρίσης. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:

Ενισχύουμε την έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος με διπλασιασμό αυτής με ιδιαίτερη μέριμνα στα νοικοκυριά με κοινωνικο τιμολόγιο

Διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων. Προσαυξάνεται το επίδομα για κάθε τέκνο. Και το ελάχιστο ποσό για το επίδομα προσαυξάνεται.

«Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, αποτελούν απειλή για την ανάκαμψη, ειδικά οι αυξήσεις στην ενέργεια, συνιστούν μια ενεργειακή κρίση. Κρίση ευρωπαϊκή, αλλά και παροδική. Κρίση όμως οξεία που έχει μεγαλύτερη ένταση και έκταση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Η οποία προκαλεί σημαντικό βάρος στα νοικοκυριά. Αυτή η κρίση αναδεικνύει μια νέα πρόκληση για την Ελλάδα και τα κράτη μέλη της ΕΕ», είπε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας και στη συνέχεια ανακοίνωσε τις δράσεις για τη στήριξη των πολιτών.

Όλα τα νέα μέτρα στήριξης σε καταναλωτές και επιχειρήσεις

Αναλυτικά:

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταθέσαμε πρόταση για σύσταση μηχανισμού στήριξης ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Συνυπέγραψα με τους ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ρουμανίας, δήλωση που προτείνουμε κοινή ευρωπαϊκή λύση, μεταρρύθμιση της αγοράς ρεύματος, και επίτευξη ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεξαρτησίας.

Συνεχίζουμε να υλοποιούμε πολιτικές για ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, πολιτικές κυρίως μείωσης φόρων για το σύνολο της κοινωνίας, ιδίως στη μεσαία τάξη. Το ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα των πολιτών αυξήθηκε κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο του 2021. Επιπλέον οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 19 δισ. ευρώ από το 2019.

Υλοποιούμε στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης

Ενισχύουμε την έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος με διπλασιασμό αυτής με ιδιαίτερη μέριμνα στα νοικοκυριά με κοινωνικο τιμολόγιο

Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης (+36% έως και +68%) για πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Επίσης Θα είναι διπλάσια η προσαύξηση (20% αντί 10%) για κάθε παιδί.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σημείωσε ανακοίνωσε:

Επιδότηση στα 60 ευρώ από 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα δηλαδή 18 ευρώ ανά κιλοβατώρα το μήνα αντί 9 ευρώ που είχε αρχικά ανακοινωθεί

80 ευρώ για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου 24 ευρώ το μήνα

Ειδικά για τους καταναλωτές φυσικού αερίου έκπτωση 15%.

Οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Κώστας Σκρέκας, εξειδίκευσε τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης. Συγκεκριμένα, όπως είπε, το επίδομα διευρύνεται και στο ύψος και τον αριθμό των δικαιούχων.

Αναλυτικότερα, το επίδομα:

Αυξάνεται για μια μέση οικογένεια κατά 59% και φτάνει το 68%.

Το επίδομα αυξάνεται από τα 220 στα 300 ευρώ.

Το επίδομα για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί. Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ.

ethnos.gr