Σε διαρκή συναγερμό διατηρούν τις υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας οι συνθήκες «ασφυξίας» που έχουν διαμορφωθεί στα νοσοκομεία της χώρας – με επίκεντρο την Αττική – λόγω της ραγδαίας αύξησης των εισαγωγών τα τελευταία 24ωρα, αλλά και της ολοένα και κλιμακούμενης πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που φαίνεται πως οδηγεί σε νέα παράταση του lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα, στις 15 Μαρτίου.
Προς αυτή την κατεύθυνση της παράτασης για δύο εβδομάδες «έδειξε», άλλωστε και ο πρωθυπουργός το μεσημέρι, δίνοντας, παράλληλα και σήμα (μετά το πέρας της εν λόγω περιόδου) προς σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων
Τα παραπάνω δεδομένα για το Σύστημα Υγείας αποτυπώθηκαν και στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να φτάνουν τους 406, ξεπερνώντας για πρώτη φορά μετά τις 5 Ιανουαρίου το «φράγμα» των 400.
Αναδιάταξη στα νοσοκομεία για να βρεθούν κλίνες
Σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαν καταγραφεί το απόγευμα, η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid στα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Θριάσιο», «Σισμανόγλειο», «Ασκληπιείο», «Ελπίς» ήταν στο 100%, καθώς δεν υπήρχαν κενά κρεβάτια.
Την ίδια χρονική στιγμή δώδεκα κενές κλίνες ΜΕΘ είχαν απομείνει σε ΚΑΤ, «Αγία Ολγα», «Ερυθρό Σταυρό», «Γεννηματάς» και ΝΙΜΤΣ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε, ότι το Σάββατο οι αρχές προσανατολίζονταν ήδη προς την αύξηση των κλινών στην Αττική κατά 70, ενώ δόθηκαν εξιτήρια – όπου ήταν δυνατόν – και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το σχέδιο αποσυμφόρησης προβλέπει την μετατροπή απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες covid-19. Όπως έγινε γνωστό, εντείνονται προσπάθειες ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ, ώστε να φτάσουν τις 340 και τα περιστατικά εκτός κορωνοϊού που χρειάζονται εντατική να μεταφέρονται, είτε σε άλλα νοσοκομεία, είτε στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ.
Εξετάζεται επίσης η μετατροπή τις επόμενες ημέρες, του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε non covid νοσοκομείο, ώστε να αδειάσουν κλίνες σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα για την νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού.
Ρεκόρ εμβολιασμών
Κι ενώ το αποτύπωμα της έξαρσης φαίνεται πως κινείται στην κορύφωσή του, την ίδια ημέρα, σε επίπεδα – ρεκόρ κινήθηκαν οι εμβολιασμοί, όπως τόνισε κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως εντός της εβδομάδας θα ξεπεραστεί και το «ορόσημο» του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών στη χώρα.
Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε ακόμη λόγο για αυξημένες παραδόσεις εμβολίων τον Απρίλιο και είπε ότι όταν θα υπάρχουν τα στοιχεία, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθούν πόσες δόσεις αναμένονται από κάθε εταιρεία και πότε θα μπορέσει να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός για τις ηλικίες κάτω των 50 ετών.
Εξετάζεται διεύρυνση του διαστήματος μεταξύ δόσεων
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η περίοδος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης σε συγκεκριμένα εμβόλια. Όπως είπε, «είναι μια από τις προοπτικές να μεγαλώσει το διάστημα», προσθέτοντας ότι διεθνώς γίνεται συζήτηση για το θέμα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι από την πρώτη και μόνο δόση αναπτύσσονται σημαντικά αντισώματα και μειώνεται η πιθανότητα για βαριά νόσηση.
«Υπάρχουν υψηλοί τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων από την πρώτη κιόλας δόση γι’ αυτό και έχει ανοίξει μία συζήτηση για την διεύρυνση της περιόδου από την Α έως την Β δόση», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι αν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση μπορεί αυτή να γίνει και να είναι εξίσου αποτελεσματική παρότι έγινε με καθυστέρηση. Η ίδια τόνισε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν μετά την πρώτη ή ακόμη και μετά την δεύτερη δόση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν τους προστατεύει, καθώς αυτό συνέβη πιθανότατα πριν τον εμβολιασμό.
Επικαλούμενη έρευνα, η ίδια τόνισε ότι είναι πιθανή η αλλαγή σύστασης για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και σε ηλικίες άνω των 65 ετών.
«Σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, μπορούν να μολυνθούν και να συντελέσουν στη μετάδοση και οι εμβολιασμένοι», είπε και επανέλαβε ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη κι αυτό πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν εμβολιαστεί. «Ο ιός παραμονεύει», υπογράμμισε.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο Δημόσιο και το ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός «έδειξε» προς παράταση δύο εβδομάδων του σκληρού lockdown, αλλά δίνοντας, παράλληλα και σήμα (μετά το πέρας της εν λόγω περιόδου) προς σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων. «Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητστοτάκη.
Όπως έγραφε, άλλωστε, η «Κ» την Κυριακή, με πολύ προσεκτικά βήματα, ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα, η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να μελετάει την επόμενη, μετά την πανδημία, ημέρα. Ο στόχος είναι, με δεδομένο πως ο εμβολιασμός προχωράει διαρκώς και εντός της εβδομάδας αναμένεται να σπάσει το φράγμα τού ενός εκατομμυρίου, όταν η επιτροπή των ειδικών ανάψει το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, που θα είναι και η πρώτη οικονομική δραστηριότητα που θα επανέλθει, να μην ξανακλείσει, και η οικονομική και κοινωνική ζωή να αρχίσει σταδιακά να επιστρέφει στην κανονικότητα.
Παράταση εισηγούνται και οι ειδικοί
Υπέρ του σεναρίου παράτασης έως τις 15 Μαρτίου τάσσονται, παράλληλα, αρκετά μέλη της επιστημονικής κοινότητας
Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «αυτός είναι ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» και σημειώσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο. Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους. Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.
«Είναι δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε», δήλωσε από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η απόδοση των μέτρων σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο είναι στο 45%. Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, διασπορά των οποίων υπάρχει σε αρκετές περιοχές.
Τέλος και ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης τόνισε πως «το να κατηγορούμε τα μέτρα είναι κακό και λάθος» και υποστήριξε ότι χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή. Ο κ. Παυλάκης υποστήριξε – μιλώντας στο Mega – ότι χρειάζεται «ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων ώστε να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές να σωθεί κάτι από την οικονομία και να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι». Για την εστίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, όπως για τα σχολεία είπε ότι αν ανοίξουν τότε υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγάλο τσουνάμι. «Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα, πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος», κατέληξε.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ