Η επιδείνωση των επιδημιολογικών συνθηκών χθες, με την εκτόξευση των θανάτων και των διασωληνωμένων, έχει ανησυχήσει τους ειδικούς και θέτει εν αμφιβόλω το κυβερνητικό σχέδιο για «Πάσχα στο χωριό».
Τη δυσκολότερη εξίσωση της πανδημίας πρέπει να λύσει άμεσα το κυβερνητικό επιτελείο με τη βοήθεια της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, αυτή που αφορά την απελευθέρωση των μετακινήσεων τις ημέρες του Πάσχα, ενώ την ίδια στιγμή τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν συνεχόμενη κορύφωση της πανδημίας. Χθες τα νούμερα του ΕΟΔΥ εκτοξεύθηκαν, αφού εκτός από τους 819 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ είχαμε και 104 νέες απώλειες συνανθρώπων μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 9.239.
Υψηλός όμως ήταν και ο αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας, με 526 ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.833, εκ των οποίων τα 1.861 ήταν στην Αττική και 521 στη Θεσσαλονίκη, που αρχίζει να «βλέπει» και πάλι εικόνες σαν αυτές του περασμένου Νοέμβρη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 308.006.
Παρά το γεγονός ότι κάποιοι ειδικοί μιλούν για σημάδια σταθεροποίησης, όλοι παραδέχονται ότι δεν είναι «έξυπνη» κίνηση να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε χθες ότι είναι προτιμότερο να μην κάνουμε Πάσχα στο χωριό προκειμένου να μην γκρεμίσουμε όσα θα χτίσουμε μέχρι τότε. «Θα πρέπει να μη ρίξουμε τις άμυνες, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και τις μάσκες, τις αποστάσεις κ.λπ. και να μεγιστοποιήσουμε την εφαρμογή των self tests», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι μεγάλη και είμαστε ακόμα στην αρχή μιας πορείας αποκλιμάκωσης της πανδημίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι με όσα ακούω για το Πάσχα. Βάσει των σημερινών δεδομένων, καλύτερα να αφήσουμε το “Πάσχα στο χωριό” για του χρόνου». Άφησε πάντως ανοικτό και ένα μικρό «παράθυρο» αισιοδοξίας, λέγοντας: «Αν στις επόμενες δέκα ημέρες βελτιωθούν τα δεδομένα, το ξανασυζητάμε».
Κατά των μετακινήσεων από νομό σε νομό για το Πάσχα τάχθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Αν θέλουμε να ανοίξει ο τουρισμός, καλό θα είναι να μείνουμε στα σπίτια μας το Πάσχα», επεσήμανε.
Στις συνεχείς συσκέψεις των επιδημιολόγων εξετάζεται η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας που είναι στο «βαθύ κόκκινο». Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρξει αποφόρτιση. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Εβδομάδα, αν και στο τραπέζι των συζητήσεων παίζει το σενάριο για μετακινήσεις με self-tests για όσους θέλουν να φύγουν για την επαρχία και ελεύθερα σε όσους έχουν περάσει τον ιό ή έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.
Συλλογική ανοσία στο 75%
Στην αναγκαιότητα του να εμβολιαστεί άμεσα η πλειονότητα των πολιτών αναφέρθηκε o καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.
Όπως είπε, το «τείχος ανοσίας» επιτυγχάνεται όταν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού διαθέτει προστασία έναντι του κορονοϊού, αποτρέποντάς τον να εξαπλώνεται. Αν δεν φτάσουμε στο επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, δηλαδή να έχουμε τουλάχιστον ένα ποσοστό 70%-75% του πληθυσμού άνοσο, μπορεί αυτή η ενδημική μορφή του κορονοϊού να οδηγήσει σε νέα επιδημική έξαρση.
Σημειώνεται ότι ο καθηγητής τοποθετεί την κατάκτηση συλλογικής ανοσίας γύρω στον Αύγουστο.
Fake news για self-tests
Την ίδια στιγμή, στον εισαγγελέα έφτασαν διαδικτυακά δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σχετικά με τη διαδικασία των self tests στους μαθητές, τα οποία αναφέρουν ψευδώς πως αν ένας μαθητής κάνει το self-test και βγει θετικός και στην επαναληπτική εξέταση, θα οδηγείται σε δομή φιλοξενίας ατόμων θετικών στον Covid.
Σύμφωνα με τον Κοινή Υπουργική Απόφαση, ο μαθητής τίθεται απλά σε περιορισμό στο σπίτι του μέχρι τον επανέλεγχο και στη συνέχεια αν βγει και δεύτερη φορά θετικός τίθεται σε εφαρμογή το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε χθες τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν και από ποιους έχει τελεστεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Υψηλότερος ο κίνδυνος από τον μη εμβολιασμό
Απαντώντας σε όσους διστάζουν να εμβολιαστούν, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας επεσήμανε τα παγκοσμίως διαπιστωμένα πλεονεκτήματα των εμβολίων που θα τους επιτρέψουν να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους γύρω τους, λέγοντας ότι «τα θετικά είναι απείρως περισσότερα από τις σπάνιες παρενέργειες που αντιμετωπίζονται θεραπευτικά».
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «είναι λάθος να λέμε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο παρενεργειών γιατί έτσι αναιρούμε το βασικό μας επιχείρημα ότι πρέπει να σκεφτόμαστε με λογική κι όχι με το συναίσθημα», ξεκαθαρίζοντας ότι «όλα τα φάρμακα έχουν ένα μικρό ποσοστό παρενεργειών». Ως προς τα περιστατικά που καταγράφηκαν με τα AstraZeneca και Johnson & Johnson, ξεκαθάρισε ότι αυτά είναι σπάνια. Ο κίνδυνος είναι 10 φορές μικρότερος από τον κίνδυνο να σκοτωθούμε από τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια του έτους, είπε.
Aνθή Αγγελοπούλου (Η Ναυτεμπορική)