Από τη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση της εξεταστέας ύλης στο λύκειο, αλλά ούτε και αναστολή της εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων.
Ειδικότερα, η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Ζέττα Μακρή, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη με θέμα τη μείωση της ύλης στις τάξεις του λυκείου δήλωσε ότι φέτος δεν υπάρχει λόγος μείωσής της όπως έγινε τις δύο προηγούμενες χρονιές, όταν λόγω πανδημίας μεγάλο μέρος των σχολικών μαθημάτων έγινε εξ αποστάσεως. «Πέρυσι, λόγω τηλεκπαίδευσης και ειδικών συνθηκών πανδημίας, μειώθηκε η εξεταστέα ύλη. Φέτος τηρούνται πιστά τα πρωτόκολλα, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά», ανέφερε η κ. Μακρή. Παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής πολιτικής (ΙΕΠ) για μείωση της ύλης. «Το ΙΕΠ κρίνει επαρκή τον χρόνο κάλυψης της ύλης, ενώ στελέχη του έχουν κάνει επαφές με εκπαιδευτικούς για την πληρέστερη ενημέρωσή του για τον ρυθμό κάλυψης της ύλης», είπε η κ. Μακρή. Ετσι η εξεταστέα ύλη «επιστρέφει» στα κανονικά επίπεδα του 2019, από τα οποία ψαλιδίστηκε λόγω πανδημίας στις εξετάσεις του 2020 και του 2021.
Παράλληλα, της εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ και της Β΄ Λυκείου υπεραμύνθηκε η κ. Μακρή. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η Τράπεζα αποτρέπει την αποστήθιση της εξεταστέας ύλης από τους μαθητές, ενώ στην κινδυνολογία περί σημαντικής αύξησης των μετεξεταστέων όπως το 2014 (και τότε εφαρμόστηκε η Τράπεζα Θεμάτων), η κ. Μακρή απάντησε ότι τότε υπήρχε άλλος τρόπος βαθμολόγησης των μαθημάτων. Το ΚΚΕ από την πλευρά του, μέσω ερώτησης του βουλευτή Γιάννη Δελή, έθεσε το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικότητας διετούς παραμονής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στον τόπο διορισμού. Το ίδιο ζητούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ενώ η ΔΟΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπ. Παιδείας την προσεχή Δευτέρα (11 π.μ.). Το υπουργείο έχει απαντήσει στο αίτημα αρνητικά.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ