Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες καταναλωτές και επιχειρηματίες που έχουν επιλέξει το φυσικό αέριο, καθώς η τιμή του σημειώνει ρεκόρ επταετίας με υπέρογκες αυξήσεις.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση επιχείρησης εστίασης στην Καλλιθέα. Για κατανάλωση φυσικού αερίου 11.800 Κwh, ο επιχειρηματίας πέρυσι τον Οκτώβριο πλήρωσε 1.727 €.
Για ίδια περίπου κατανάλωση 12.160 Κwh, φέτος καλείται να πληρώσει 3.104,81 €, δηλαδή καλείται να πληρώσει επιπλέον 1.727€.
Στα ύψη το φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο, η αύξηση στις τιμές των ρύπων, η μικρότερη παραγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ αλλά και η αυξημένη ζήτηση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που εκτινάσσει τις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Νέο ρεκόρ για το φυσικό αέριο, καθώς σήμερα τα συμβόλαια του Νοεμβρίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας κινούνται στα 111€/ η μεγαβατώρα  αερίου.
Η άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών έχει περάσει ήδη στα τιμολόγια των καταναλωτών, με την κυβέρνηση να έχει δρομολογήσει την επιδότηση των 30 ευρώ για τις πρώτες 300 Κwh για όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως παρόχου.
Το οικονομικό επιτελείο μπορεί να ετοιμάζει και την επιδότηση του φυσικού αερίου ευάλωτων νοικοκυριών με διευρυμένα κριτήρια, αλλά όπως φαίνεται μένουν εκτός χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν περάσει ήδη τη μέγγενη του κοροναϊού.
Λύσεις αναμένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το επόμενο διάστημα η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να στηθεί ανάχωμα στις αυξήσεις της ενέργειας.

(in.gr)