Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, καθώς η εικόνα της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, με το κοκτέιλ ανεμβολίαστων από τη μία και μη τήρησης των μέτρων από την άλλη να είναι εκρηκτικό. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και υγειονομικούς, με τον πρώτο και βασικότερο στόχο να είναι η αναλυτική καταγραφή της κατάστασης, η τήρηση των κανόνων και η αύξηση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς στην πόλη υπάρχει τεράστια χαλάρωση των μέτρων.
Η κυβέρνηση κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση με πυξίδα να αποτραπεί η περυσινή κατάσταση, που η Θεσσαλονίκη από τον Σεπτέμβριο και μετά αποτελούσε μια βραδυφλεγή βόμβα η οποία έσκασε στα τέλη Οκτωβρίου και χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο μήνες για να επέλθει η ύφεση, πιέζοντας τελικά το σύστημα υγείας σε όλη τη χώρα. Αυτή τη στιγμή πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν τίθεται θέμα λήψης μέτρων στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως αυστηρού ελέγχου των μηχανισμών ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση. 
Περιοδείες σε νομούς
Στο μικροσκόπιο όμως δεν είναι μόνο η Βόρεια Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές ανά την επικράτεια όπου τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι πολύ χαμηλά. Μεταξύ άλλων, Ευρυτανία, Φλώρινα, Ροδόπη, Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Αιτωλοακαρνανία αλλά και Δυτική Αθήνα είναι από τις περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δημιουργούν εν δυνάμει μια υγειονομική βόμβα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη επεξεργάζονται σχέδιο με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών με επισκέψεις ανά νομό, ασκώντας πίεση στους δημάρχους και στις τοπικές αρχές. Το επόμενο διάστημα ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη αποστολή, αλλά και ο Θάνος Πλεύρης, ως αρμόδιος υπουργός, θα πραγματοποιήσουν σειρά επισκέψεων σε Δυτ. Μακεδονία και Ηπειρο. Οι περιοχές που είναι πρώτες στη λίστα για επίσκεψη είναι η Καστοριά, η Φλώρινα, η Αρτα, τα Γιάννενα και από την Κεντρική Μακεδονία το Κιλκίς και οι Σέρρες. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και επίσκεψη στην Πελοπόννησο. Οι επισκέψεις, όπως προειπώθηκε, θα συνοδεύονται από συναντήσεις με τους δημάρχους αλλά και την τοπική κοινωνία, συλλόγους και τοπικούς φορείς, ένα μοντέλο το οποίο, όπου έχει εφαρμοστεί έως τώρα, έχει φέρει όχι θεαματικά αλλά σίγουρα θετικά αποτελέσματα, ανεβάζοντας τα ποσοστά των εμβολιασμών. 
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει «να μαγειρέψει πριν πεινάσει» και να λάβει από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε στα τέλη Οκτωβρίου, που είναι ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, αφενός να μην έχουμε νέα έξαρση της πανδημίας, αφετέρου να έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί. Το ένα, άλλωστε, είναι εν πολλοίς συνάρτηση του άλλου. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το επόμενο πεντάμηνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς έχει διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά από το προηγούμενο έτος και κάθε λάθος μπορεί να στοιχίσει πολιτικά περισσότερο. 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ