Τη δραματική κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και την ανάγκη τήρησης, χωρίς εκπτώσεις, των υφιστάμενων μέτρων τόνισαν κατά τη σημερινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, οι Γκ. Μαγιορκίνης, Β. Παπαευαγγέλου εκ μέρους των επιστημόνων και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Δευτέρα 1.388 νέα κρούσματα, ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων συνιστά νέο ρεκόρ (549) ενώ υψηλός παραμένει και ο αριθμός των θανάτων (84).
«Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί είναι μεγάλη. Η συνάθροιση σε σπίτια εξακολουθεί να δημιουργεί κινδύνους», ανέφερε, ξεκινώντας την ενημέρωση, η κυρία Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ακόμη και σε ολιγάριθμες συναντήσεις, ιδιαίτερα απέναντι στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες.
Δίνοντας στοιχεία για την πληρότητα των ΜΕΘ, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ ανέφερε:
«Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη. Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%».
Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε επίοσης η κ. Παπαευαγγέλου, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους».
Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε επίσης λόγο για σταθεροποίηση και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, περί τις 400 κάθε ημέρα.
Για ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων έκανε λόγο από την πλευρά του και ο κ. Γκ. Μαγιορκίνης.
«Όσον αφορά την επιδημία στην Ελλάδα, υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων» υπογράμμισε και εξήγησε:
«Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και την Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση προς τα μέτρα και στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Εξαιρετικά βαρύ το φορτίο στη βόρεια Ελλάδα
«Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη» αλλά και σε αρκετές περιφέρειες της βορείου Ελλάδας καθώς και τη Θεσσαλία, διευκρίνισε.
«Συνολικά, η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε σαφή σημάδια μικρής βελτίωσης, το ίδιο όμως και η Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα».
«Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τονίσουμε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό» δήλωσε εμφατικά το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιδημιολογική κατάσταση σε όλον τον κόσμο: Η πανδημία covid-19 ξεπερνάει πλέον τις 59 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ ο ρυθμός διαγνώσεων σταθεροποιήθηκε περίπου στις 650 χιλιάδες ανά ημέρα, σε παγκόσμια κλίμακα» σημείωσε.
«Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από κορωνοϊό, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας, με περισσότερους από 11 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα» προσέθεσε.
«Στην Ευρώπη η επιδημία έχοντας φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας με 15,5 εκατομμύρια διαγνώσεις, πλέον δείχνει κάποια σημάδια υποχώρησης με τον ρυθμό των νέων διαγνώσεων να φαίνεται ότι υποχωρεί σταδιακά» επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης αναφέροντας ενδεικτικά τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, ως χώρες στις οποίες οι νέες διαγνώσεις έχουν υποχωρήσει ή σταθεροποιηθεί.
«Σε όλες τις χώρες ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός. Σε επίπεδα 3-4 χιλιάδες ανά ημέρα συνολικά στην Ευρώπη και λογικά θα ακολουθήσει την τάση της πτώσης των διαγνώσεων σε 10-14 ημέρες» τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Η απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων και πώς θα πραγματοποιηθεί θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα, στην εξέλιξη αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας και στις εισηγήσεις των ειδικών, τόνισε παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς.
Κατέστησε σαφές πως μοναδική προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής και σημείωσε πως η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τον καθένα από εμάς το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής.
Αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, επισήμανε αλλά έστειλε το μήνυμα πως όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα τόσο καλύτερα αποδίδουν: «Δεν είναι στιγμή παρά την κόπωση και τις όποιες δικαιολογίες, για εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων».
Χριστούγεννα με SMS;
Ερωτηθείς εάν θα κάνουμε «Xριστούγεννα με sms», o κ. Χαρδαλιάς απάντησε:
«Ας μη βιαζόμαστε, αυτά θα αποφασιστούν όταν θα μπούμε στη διαδικασία σταδιακής άρσης των μέτρων».
H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ