Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών (παιδιών που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006), ενώ την προσεχή Δευτέρα θα δοθούν όλες οι λεπτομέρειες για το πώς θα κλείνονται τα ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων.
«Ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα είναι ο εμβολιασμός των εφήβων», είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.
Αναφερόμενη στον εμβολιασμό των ατόμων κάτω των 18 ετών, είπε ότι βάσει μελέτης στις ΗΠΑ η συχνότητα εισαγωγής σε νοσοκομεία λόγω Covid είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθης εποχική γρίπη.
«Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα γι’ αυτό κι έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων», σημείωσε για να τονίσει: «Τα εμβόλια mRNA θα χρησιμοποιηθούν για τους εφήβους. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15 έως 17 ετών».
«Ο εμβολιασμός θα πρόσφερε προστασία στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. Με τον εμβολιασμό των εφήβων υπάρχει και η προστασία μεγαλύτερης ηλικίας, που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν», υπογράμμισε και τόνισε ότι «η πρώτη χώρα που άρχισε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς».
Μετάλλαξη Δέλτα
Η ίδια προανήγγειλε ταχεία επαναπροσαρμογή σχεδίων και αποφάσεων λόγω της Μετάλλαξης Δέλτα, επισημαίνοντας ότι «είναι νωρίς για να χαρακτηριστεί ήπια» η συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Το σίγουρο είναι ότι είναι πιο μεταδοτική», δήλωσε.
Υπογράμμισε ότι «τα ανεμβολίαστα άτομα απειλούνται περισσότερο», όπως επίσης τα άτομα κάτω των 18 ετών. «Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης», προειδοποίησε.
Πρόσθεσε ότι όλα τα διαθέσιμα εμβόλια προστατεύουν από τη «Δέλτα»: Pfizer και Moderna στο 96%, AstraZeneca στο 92% και J&J στο 85%.
Προστασία 33% με μια δόση
Συνέστησε δε τη δεύτερη δόση του εμβολίου για την μεγαλύτερη προστασία του καθενός. «Η προστασία με μία δόση είναι μόνο 33% και άρα είναι σημαντικό να γίνουν και οι δύο δόσεις», είπε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας.
Στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει την δική του στρατηγική για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων.
«Το κυρίαρχο θέμα ελέγχου, είναι περιστατικά περικαρδίτιδας – και σε 6 εκ. εμβολιασμών, έχουν καταγραφεί 250 ήπιες περιπτώσεις περικαρδίτιδας, κάτι που δεν αναιρεί το όφελος των εμβολιασμών», πρόσθεσε.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ