Επισταμένη μελέτη των περυσινών βάσεων εισαγωγής ανά τμήμα και άγχος ή απλώς μια δήλωση τμημάτων χωρίς πολλή σκέψη από κάθε υποψήφιο των σχολών που προτιμάει; Αυτός είναι φέτος ο κύριος γρίφος για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου από τους περίπου 100.000 υποψηφίους που έκαναν αίτηση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Λόγω της επιλογής από κάθε τμήμα ΑΕΙ συντελεστών βαρύτητας για καθένα από τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, οι υποψήφιοι μπορεί να «χαθούν» στον λαβύρινθο των βαθμολογιών τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αντίστοιχα) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για τα ΑΕΙ ή και παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο (ΠΜΔ) για τα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) θα μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Στις ίδιες ημερομηνίες μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας για την υποβολή ΠΜΔ για μια θέση σε ΙΕΚ. Επίσης, κωδικό προσωπικό ασφαλείας για το μηχανογραφικό πρέπει να δημιουργήσουν όσοι απόφοιτοι μετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2020 ή 2021, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι που θα είναι υποψήφιοι για το 10% συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
Εως τα μέσα Ιουλίου
Οι διαδικασίες για την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου και παράλληλου μηχανογραφικού θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Ιουλίου. Συνήθως οι υποψήφιοι συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, ώστε να γνωρίζουν –έστω κατά προσέγγιση– τις σχολές με βάση τις περυσινές βάσεις εισαγωγής, στις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις μία θέση. Φέτος, οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου, με πιθανότερη ημερομηνία την Τρίτη 28/6.
Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για κάποιον υποψήφιο που επιθυμεί να δηλώσει σχολές/τμήματα όχι μόνο επειδή του αρέσει το αντικείμενο σπουδών τους αλλά και επειδή, με βάση τις περυσινές βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, θέλει να δηλώσει όλες τις σχολές-τμήματα στα οποία εκτιμά ότι μπορεί να εισαχθεί. Η δυσκολία ανακύπτει διότι με βάση το νέο σύστημα που ισχύει από φέτος, ένας υποψήφιος δεν θα έχει ένα σύνολο μονάδων για όλα τα τμήματα του επιστημονικού του πεδίου, αλλά θα έχει διαφορετικές μονάδες για κάθε τμήμα του πεδίου του. Και αυτό διότι φέτος κάθε πανεπιστημιακό τμήμα όρισε τους συντελεστές, βάσει των οποίων θα πολλαπλασιαστούν οι επιδόσεις των υποψηφίων σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Ετσι, το σύνολο των 461 τμημάτων όρισε συνολικά 5.611 συντελεστές ανά μάθημα, χωρίς τους συντελεστές των ειδικών μαθημάτων, καθιστώντας το σύστημα υπολογισμού των μονάδων πολύπλοκο. Υστερα από αυτό ένας υποψήφιος μπορεί να έχει έως και 249 διαφορετικές βαθμολογίες.
Για τους περίπου 100.000 μαθητές που έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής στις φετινές Πανελλαδικές, διατίθενται 68.394 θέσεις στα πανεπιστήμια. Σε αυτές τις θέσεις θα προστεθούν οι περίπου 2.000 στις παραγωγικές σχολές (Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού, Εμπορικού Ναυτικού). Ωστόσο, εκτιμάται ότι λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα καλυφθούν λίγο περισσότερες από τις 60.000 θέσεις.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ