Γνωστή και ως οστεοαρθρίτιδα, η αρθρίτιδα γόνατος αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τύπο αρθρίτιδας και ουσιαστικά είναι μία πάθηση κατά την οποία φθείρονται οι οστικοί χόνδροι.
Καθώς οι χόνδροι αποτελούν το «προστατευτικό μαξιλαράκι» μεταξύ των οστών, η φθορά τους έχει ως αποτέλεσμα την τριβή των οστών μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο, οίδημα, ακαμψία, μειωμένη δυνατότητα κίνησης καθώς και την ανάπτυξη των λεγόμενων οστεοφύτων.
Πώς προκαλείται η πάθηση και πόσο συχνή είναι;
Η αρθρίτιδα γόνατος προκαλείται κυρίως σε ηλικίες άνω των 45 ετών, χωρίς να αποκλείονται και περιπτώσεις νεότερών ανθρώπων με έντονη αθλητική δραστηριότητα στην καθημερινότητα τους.
Η αιτία της πάθησης αυτής είναι η φυσική φθορά που προκύπτει από το γήρας και σχεδόν η πλειοψηφία του πληθυσμού άνω των 40 παρουσιάζει κάποιο βαθμό αρθρίτιδας γόνατος. Παρόλα αυτά, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της πάθησης σε νεότερη ηλικία.
Στους παράγοντες αυτούς συγκαταλέγονται:
το βάρος
η κληρονομικότητα
το φύλο
επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στην περιοχή
έντονη αθλητική δραστηριότητα
αυτοάνοσα νοσήματα
Πώς αντιμετωπίζεται
Από τη στιγμή που θα διαγνωστείτε με αρθρίτιδα γόνατος θα πρέπει να προβείτε σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να αντιστρέψετε τη ζημιά.
Αυτές οι ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, αλλά και σημαντική αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής σας. Αναλυτικά, μερικές από τις διαδικασίες που συστήνετε να κάνετε αν υποφέρετε από αρθρίτιδα γόνατος είναι:
Απώλεια βάρους, ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείται καθημερινά στο πάσχον γόνατο.
Φυσικοθεραπεία και ασκήσεις αποθεραπείας για την ενδυνάμωση και την ευλυγισία των μυών και συνδέσμων της περιοχής, ώστε να υποστηρίζουν καλύτερα το γόνατο.
Χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού για τη μείωση του πόνου.
Ενέσεις κορτικοειδών ή υαλουρονικού οξέος για την αντιμετώπιση του άλγους και την βελτίωση του εύρους κινήσεως του γόνατος.
Εξωτερικές θεραπείες με αλοιφές που μπορεί να περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες όπως καψαϊκίνη, για την αντιμετώπιση του άλγους και του οιδήματος.
Χρήση νάρθηκα για την υποβοήθηση και σταθερότητα του γονάτου, μειώνοντας τηνπίεση που ασκείται σε αυτό από το σωματικό βάρος.
Φυσικοθεραπεία, σε περίπτωση που έχει επηρεαστεί η λειτουργικότητα και η ευλυγισία του γονάτου για να μπορείτε να εκτελέσετε και πάλι τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Χειρουργική επέμβαση, σε περίπτωση που όλες οι παραπάνω θεραπείες δεν δώσουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αυτή είναι και η ύστατη λύση, την οποία θα πρέπει να συζητήσετε εκτενώς με το γιατρό σας.
Περισσότερα για την επεμβατική αντιμετώπιση
Σε περίπτωση που πάσχετε από αρθρίτιδα γόνατος, υπάρχουνδύο επεμβάσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πάθησης:
Η αρθροσκόπηση γόνατος
Η αρθροπλαστική γόνατος
Οι διαδικασίες αυτές, ανάλογα το μέγεθος της βλάβης, μπορούν να εφαρμοστούν, είτε ξεχωριστά είτε συνδυαστικά, επιφέροντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για άμεση ανάρρωση του ασθενούςκαι επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς ενόχληση ή πόνο.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δημήτριος Δόβρης εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος. Προγραμματίστε συνάντηση μαζί του και λύστε οριστικά και ανώδυνα το πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί!
Ιστοσελίδα: https://www.dovrisdimitrios.gr/
Διεύθυνση Ιατρείου: Κορυτσάς 1, Γλυκά Νερά Αττικής, 153 54