«Προσοχή, γυρνάνε και λένε ότι κάνουν απογραφή, ενημερωμένοι πόσα διαμερίσματα έχει η οικοδομή, πόσα άτομα υπάρχουν. Καρατσεκάρισμα για ελέγχους ανεμβολίαστων, ώστε κατόπιν θα αποστέλλονται κοινωνικοί λειτουργοί, πιθανά δικηγόροι, αστυνομία. Μην αφήνετε κανέναν να μπει στην οικία σας και μη δίνετε καμία πληροφορία και προσωπικά σας δεδομένα». Και κάπως έτσι, μια ωραία μέρα, εκτός από τους αρνητές του κορωνοϊού, τους αρνητές της μάσκας και τους αρνητές του εμβολίου, αποκτήσαμε και τους αρνητές της απογραφής πληθυσμού, ήτοι τους αρνητές της πραγματικότητας, γιατί τι είναι η απογραφή αν όχι η καταγραφή με επιστημονικό τρόπο της πραγματικότητας;
Πείτε, πόσο σας έλειψε η αθώα εποχή του 2001, τότε που ο Σπύρος Παπαδόπουλος μας προέτρεπε να συμμετάσχουμε στην απογραφή πληθυσμού με το αφοπλιστικό «Διότι ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε;» Αυτά όμως μοιάζει να έγιναν σε έναν άλλο πλανήτη, μια άλλη Ελλάδα, προ κρίσης, προ COVID-19 και προτού ο Σπύρος Παπαδόπουλος γίνει όργανο του συστήματος με το «Μένουμε σπίτι», που ως γνωστόν άνοιξε τον δρόμο για να μας τσιπάρουν όλους με το εμβόλιο.
«Είχα μία περίπτωση που νόμιζε ότι καταγράφω τους ανεμβολίαστους, αλλά όταν της εξήγησα πήρε τον φάκελο», αναφέρει στην «Κ» απογραφέας. «Συνάντησα μια γλυκύτατη γιαγιά σήμερα για να της παραδώσω τον φάκελο και μου λέει: “Τι είναι αυτό; Εγώ εμβόλιο δεν θέλω!”. Ξέσπασα σε γέλια, ζήτησα συγγνώμη και εξήγησα στην κυρία τι ακριβώς ήταν ο φάκελος που της έδωσα», αναφέρει άλλη απογραφέας. «Δεν πρόκειται μόνο για τους αρνητές της απογραφής, αλλά και για κακή ενημέρωση σχετικά με την αυτοαπογραφή», μας λέει τρίτος απογραφέας. «Ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος και δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία δυστυχώς. Και νέος κόσμος μάλιστα».
Ο ίδιος περιγράφει πώς προσπαθούσε να εξηγήσει με απλά λόγια σε πολίτες πώς θα μπορούσαν να αυτοαπογραφούν «μέσω Διαδικτύου», χωρίς αποτέλεσμα. «Μέχρι που χρησιμοποίησα τον όρο “από το κομπιούτερ”. Ενιωσα πολύ βλάκας». Πάντως, σύμφωνα με τους εργαζομένους, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους δεν είναι οι αρνητές της απογραφής, οι οποίοι προς το παρόν είναι μικρό ποσοστό (κάνουν περισσότερη φασαρία online), είναι η έλλειψη ενημέρωσης και η καχυποψία γύρω από τη διαδικασία και φυσικά η διάχυτη, τοξική αγένεια.
Τα στοιχεία της απογραφής θα χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών για διασταύρωση με τα οικονομικά στοιχεία που έχει για χάραξη οικονομικής πολιτικής αλλά και φακέλωμα μέσω ΑΜΚΑ. Αρα, συγγνώμη, εμείς δεν ανοίγουμε», γράφει ένας χρήστης του Twitter. «Μην μπεις στην πολυκατοικία μας». «Γιατί ενοχλείς τον κόσμο τέτοια ώρα;» «Δεν ενδιαφέρομαι, φύγε». Ετσι υποδέχθηκαν απογραφέα στις τρεις πρώτες πολυκατοικίες που χτύπησε την πόρτα. «Γυρνάω κάθε μέρα σπίτι νιώθοντας απαίσια, σαν να είμαι ένα τίποτα», γράφει ένας άλλος. «Η ψυχολογία μου είναι στον πάτο με αυτή την αντιμετώπιση που έχω από τους ανθρώπους».
Σε τέσσερα βήματα
Σε εξέλιξη είναι η απογραφή πληθυσμού 2021, η οποία –για πρώτη φορά– διενεργείται και ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά. Δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Η διαδικασία είναι η εξής:
• Ενας εκ των 60.000 απογραφέων της ΕΛΣΤΑΤ φορώντας ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του, χτυπάει την πόρτα μας και αφήνει στην οικία μας έναν κλειστό, ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.
• Εχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο Taxisnet μπορούμε μέσω της ψηφιακής πύλης του δημόσιου τομέα www.gov.gr να απογράψουμε την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού μας.
• Οσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
• Οι απογραφείς είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου.
Λίνα Γιάνναρου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)