Επτά δικαστικοί λειτουργοί απολύθηκαν χθες με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου λόγω ανεπάρκειας στην εκτέλεση των καθηκόντων, που συνίσταται στο ότι δεν είχαν εκδόσει αποφάσεις διαδίκων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η Ολομέλεια συνεδρίασε με πρωτοβουλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Γεωργίου και με τη συμμετοχή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα και αποφάσισε την απόλυση τους.
Συνολικά στην Ολομέλεια είχαν παραπεμφθεί οκτώ δικαστικοί για απόλυση, ενώ σε προηγούμενη Ολομέλεια πριν από τις γιορτές είχαν απολυθεί για τους ίδιους λόγους άλλοι έξι.
Για μία από τις δικαστικούς που είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της απόλυσης, η Ολομέλεια δεν οδηγήθηκε σε απόφαση παύσης καθώς το κώλυμα της εκτιμήθηκε ότι υπήρξε παροδικό και ότι στο εξής μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της.
Ορισμένοι από εκείνους που απολύθηκαν, ζήτησαν, όπως έχουν δικαίωμα από το νόμο, να μεταχθούν στο δημόσιο, ως υπάλληλοι.
Χαρακτηριστικό των καθυστερήσεων είναι το γεγονός ότι ένας από τους απολυθέντες είχε ακόμα εκκρεμείς αποφάσεις από το 2012(!) περί τις 400, ενώ καταπέλτης για την ανεύθυνότητα τους υπήρξε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι αποφάσεις τους δεν διαβάζονται, ενώ η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου στηλίτευσε το γεγονός ότι με την ανευθυνότητα τους έχουν ταλαιπωρήσει δικηγόρους, πολίτες και ολόκληρες οικογένειες.
Σχεδόν όλοι οι απολυθέντες είχαν μεγάλες εκκρεμότητες, 200 και πλέον αποφάσεις, και σε ορισμένες από αυτές τα αδικήματα είχαν παραγραφεί.
Μάλιστα, σε μία περίπτωση η προϊσταμένη της είχε αναγκαστεί να καταθέσει μήνυση διότι η δικαστής που τελικά απολύθηκε δεν παρέδιδε τις δικογραφίες.

Iωάννα Μάνδρου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)