Η γενική χειρουργική είναι ο κλάδος που ασχολείται με μία ομάδα σοβαρών παθήσεων που αφορούν αρκετά όργανα του σώματος και πλέον αποτελούν αυτό που λέμε σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική.
Κήλη και λαπαροσκόπηση με πλέγμα
Στην κήλη το άτομο παρατηρεί ότι υπάρχει ένα φούσκωμα στο κοιλιακό τοίχωμα. Μία περιοχή προεξέχει και το πρώτο σύμπτωμα που παρουσιάζεται ξεκινάει σαν φαγούρα και σαν τσούξιμο. Οι άνδρες κάνουν πιο συχνά βουβωνοκήλη ενώ οι γυναίκες μηροκήλη ή ομφαλοκήλη. Η κήλη προκαλεί αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, αυτό σημαίνει ότι δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει κήλη.
Με την λαπαροσκόπηση εισέρχεται το λαπαροσκόπιο μέσω του ομφαλού όπου ο γιατρός μπορεί να τοποθετήσει με ασφάλεια το πλέγμα. Η μέθοδος αυτή είναι ανώδυνη, αφού δεν υπάρχει καμία τομή.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στους περισσότερους ασθενείς, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Οι περιορισμοί αυτοί αφορούν την γενική νάρκωση και το κατά πόσο μπορεί να τη δεχθεί ο ασθενής. Για παράδειγμα ένας παχύσαρκος ασθενής δεν μπορεί να λάβει την γενική αναισθησία. Η επάνοδος στην καθημερινότητα έρχεται πολύ γρήγορα. Από την επόμενη ημέρα μπορεί να οδηγήσει, αν ανέβει σκάλες και γενικά να αυτοεξυπηρετηθεί.
Ραγάδα δακτυλίου (πρωκτού) - περιεδρικό συρίγγιο
Στην ραγάδα δακτυλίου και στο περιεδρικό συρίγγιο επικρατεί μία γενικευμένη κακουχία ασθενούς από την έντονη συμπτωματολογία. Ο ασθενής αισθάνεται διαρκώς λερωμένος και βρώμικος. Το συρίγγιο και το απόστημα δυστυχώς δεν μπορούμε να το προβλέψουμε με κάποια εξέταση. Εμφανίζεται ξαφνικά μία μέρα και ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα με ραντεβού στον γιατρό.
Όσον αφορά τη θεραπεία, θα λέγαμε ότι το περιεδρικό συρίγγιο μπορεί να έχει διακλαδώσεις, οι οποίες να υποτροπιάσουν ακόμα και μετά το χειρουργείο. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητη η χαρτογράφηση του συριγγίου κι έπειτα μία καλά προετοιμασμένη επέμβαση που καταλήγει σε 100% επιτυχία.
Δρ. Ηλίας Γεώργιος
Γενικός Χειρουργός Αθήνα

hlias.gr