Ως εργαλείο για την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το self test, όπως τονίστηκε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού την Παρασκευή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε ότι θα είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή του self test εβδομαδιαίως σε ομάδες του πληθυσμού που σχετίζονται με το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως τα σχολεία, οι επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, η μεταποίηση, η ναυτιλία – ακτοπλοΐα, τα δικαστήρια. Ως προς τα σχολεία, είπε ότι θα νομοθετηθεί το υποχρεωτικό τεστ για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
«Η σταδιακή επανεκκίνηση της δραστηριότητας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ως προς τις άλλες δραστηριότητες, όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, θα είναι προαιρετικά τα τεστ, ενώ επεσήμανε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες να δοθεί προτεραιότητα στους έως 67 ετών.
Από αρχές Απριλίου το self test
Η διάθεση των τεστ θα γίνεται από τις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, ενώ οι πολίτες θα δικαιούνται ένα τεστ ανά εβδομάδα. Θα λειτουργήσει, δε, πλατφόρμα για τη δήλωση των αποτελεσμάτων.
Σε περίπτωση θετικού τεστ, οι πολίτες θα κάνουν δωρεάν τεστ σε δημόσια δομή. Περισσότερες λεπτομέρειες για διάθεση των τεστ θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.
Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο»
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται, με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, από αύριο Σάββατο στις 6 το πρωί:
    η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,
    η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας,
    ο Δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών,
    ο Δήμος Κιλκίς της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς,
    ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.
Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένει η περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες
– Αιτωλοακαρνανίας
– Αχαΐας
– Βοιωτίας
– Εύβοιας εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου
– Φθιώτιδας
– Ευρυτανίας
– Αργολίδας
– Αρκαδίας
– Κορινθίας
– Θεσσαλονίκης
– Χαλκιδικής
– Θεσπρωτίας
– Ηρακλείου
– Λέσβου
– Ζακύνθου και
– Μυκόνου.
Επίσης:
– ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
– ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,
– ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου,
– ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,
– οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,
– ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
– ο Δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,
– ο Δήμος Σκιάθου,
– ο Δήμος Καρδίτσας,
– και οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ