Μία από τις μεγαλύτερες αποικίες αργυροπελεκάνων στον κόσμο, η οποία βρίσκεται στη λίμνη Μικρή Πρέσπα στη Φλώρινα, χτυπήθηκε από τον ιό της γρίπης των πτηνών. Εχουν καταμετρηθεί με drone 574 νεκρά πουλιά, ενώ ο αριθμός τους ολοένα και αυξάνεται. Οπως συμπεραίνουν οι επιστήμονες, τα πουλιά πιθανότατα έφεραν μαζί τους τον ιό από τις bόρειες χώρες από τις οποίες ξεκίνησαν το ταξίδι τους, για να φτάσουν στην Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου και να φτιάξουν τις φωλιές τους για να προετοιμαστούν για την αναπαραγωγή. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Φλώρινα επιδεινώνουν την κατάσταση, ενώ νεκρά πουλιά έχουν εντοπιστεί και σε άλλες λίμνες της δυτικής Μακεδονίας. Στη λίμνη Χειμαδίτιδα εντοπίστηκαν 28 νεκροί πελεκάνοι, ενώ στη λίμνη Καστοριάς 30 πελεκάνοι και δύο κύκνοι.
Η αποικία αργυροπελεκάνων της Πρέσπας αριθμεί περίπου 4.000 άτομα (1.800 ζεύγη) σύμφωνα με τον Εθνικό Φορέα Διαχείρισης Πρεσπών. Το φαινόμενο του θανάτου των πουλιών που έφταναν στη λίμνη ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες και μέχρι και χθες είχε λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, με εκατοντάδες νεκρά πουλιά να επιπλέουν στα νερά της Μικρής Πρέσπας. «Παρά την εξάπλωση της ασθένειας, θεωρούμε ότι η αποικία παραμένει ισχυρή και θα καταφέρει να επιβιώσει», λέει στην «Κ» ο Παναγιώτης Παράσχου, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών.
Λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν εφόσον η γρίπη των πτηνών είναι μια ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης, ενώ τα πουλιά που μολύνονται πεθαίνουν. «Πέρυσι τον χειμώνα στο Ισραήλ είχαν πεθάνει 4.000 γερανοί από τη γρίπη των πτηνών», προσθέτει ο κ. Παράσχου.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή στο δημαρχείο Πρεσπών με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακή Ενότητας Φλώρινας, του Δήμου Πρεσπών και επιστημονικών φορέων για τον υγροβιότοπο, αποφασίστηκε η απομάκρυνση των νεκρών πουλιών τις επόμενες ημέρες με τη συνδρομή και του στρατού ώστε –εκτός των άλλων– να περιοριστεί το ιικό φορτίο στην περιοχή και να μην επεκταθεί περισσότερο η ασθένεια, όπως τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης. Τα νεκρά πουλιά θα οδηγηθούν σε κλίβανο για να μειωθεί όσο το δυνατόν η πιθανότητα μόλυνσης και στις γύρω πτηνοτροφικές μονάδες.
Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν μέτρα από τους κατόχους συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση µικρότερη των δύο χιλιοµέτρων από υγροβιότοπους, ποταµούς, λίµνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές των περιοχών όπου έχουν εμφανιστεί περιστατικά, απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών σε εξωτερικούς μη στεγασμένους χώρους.
Τάνια Γεωργιοπούλου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)