Απαιτητικά χαρακτηρίζονται από καθηγητές τα θέματα των Μαθηματικών στα οποία εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, ενώ αντίθετα πιο εύκολα ήταν τα πράγματα για τους υποψηφίους που διαγωνίστηκαν στα Αρχαία Ελληνικά.
Ειδικότερα, στα Μαθηματικά, σύμφωνα με τον Σπύρο Βαλασόπουλο, καθηγητή στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αθηναίων τα θέματα ήταν εντός ύλης και με κλιμακωτή διαβάθμιση. Αν και αρκετά απαιτητικά, ήταν πιο εύκολα από την περυσινή χρονιά. «Τα θέματα σε πλήθος ήταν αρκετά και ορισμένα ήθελαν σύνθετη και ευρηματική σκέψη. Ωστόσο, ένας διαβασμένος μαθητής μπορεί να φτάσει το 15-16», εκτίμησε ο κ. Βαλασόπουλος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για τις πιο υψηλές βαθμολογίες θα μετρήσει το κατά πόσο ο κάθε μαθητής μπόρεσε να ανταπεξέλθει στο χρόνο που είχε διαθέσιμο για να απαντήσει όλα τα θέματα, αλλά και το κατά πόσο μπόρεσε να αναπτύξει τις δικές του ιδέες για να λύσει τα πιο απαιτητικά υποερωτήματα.
Στο Α΄ θέμα, απουσίασαν οι ερωτήσεις σωστού-λάθους, ενώ στο Β΄ θέμα οι ερωτήσεις προέκυπταν κυρίως από το Β΄ κεφάλαιο και, όπως σχολίασε ο κ. Βαλασόπουλος, «δεν ήταν πολύ δύσκολες για καλά διαβασμένους μαθητές». «Το θέμα Γ΄ απαιτούσε πιο σύνθετη σκέψη, ενώ το Δ΄ είχε πολλά υποερωτήματα αυξημένης δυσκολίας, που χρειαζόταν ευρηματική σκέψη», πρόσθεσε.
Η εξέταση των Αρχαίων, που έγινε για πρώτη φορά φέτος με τις αλλαγές που είχε προωθήσει το υπουργείο Παιδείας την περασμένη χρονιά, δεν έκρυβε παγίδες. Σύμφωνα με την Αγγελική Νικητοπούλου, φιλόλογο και συντονίστρια του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Αθηναίων, τα θέματα ήταν αρκετά εύκολα και βατά.
Στο πρώτο μέρος της εξέτασης, το διδαγμένο κείμενο που τέθηκε προς τους υποψήφιους ήταν ο «Πρωταγόρας» του Πλάτωνα. «Ίσως δεν ήταν αναμενόμενο, αλλά για κάποιον προετοιμασμένο, ήταν εύκολη η προσέγγιση του κειμένου», σημείωσε η κ. Νικητοπούλου, προσθέτοντας ότι τα θέματα ήταν πολύ κατανοητά.
Το άγνωστο κείμενο, «Κυνηγετικός», του Ξενοφώντα, θεωρείται μέτριας δυσκολίας, οι ερωτήσεις που το συνόδεψαν, ωστόσο κρίνονται αρκετά βατές. «Ήταν η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι είχαν να αντιμετωπίσουν ερμηνευτικές ερωτήσεις και νέου τύπου γραμματικές ασκήσεις, ωστόσο ήταν πολύ εύκολες στον εντοπισμό τους οι απαντήσεις», επεσήμανε η κ. Νικητοπούλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ