Την αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανομένους στη ΔΕΗ, αλλά και για «βίαιη απολιγνιτοποίηση», εξέφρασε το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ στη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη. «Για τη ΓΕΝΟΠ, η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει ατομικές συμβάσεις για τους νέους εργαζομένους είναι casus belli και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, μετά το πέρας της συνάντησης με τον υπουργό. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, παραβιάζει το εργατικό δίκαιο αλλά και αυτά που ισχύουν και είναι διεθνώς κατοχυρωμένα, και η ΓΕΝΟΠ σε συνεργασία με τα σωματεία-μέλη της θα αποφασίσουν πώς και πότε θα αντιδράσουν, τόσο νομικά όσο και αγωνιστικά, συμπλήρωσε ο ίδιος, προϊδεάζοντας για κινητοποιήσεις.
«Να μη μας επιβάλλουν οι σημερινοί εργαζόμενοι στη ΔΕΗ πώς θα εργάζονται και ποιες συμβάσεις θα συνάπτουν οι καινούργιοι», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός, κάνοντας σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υπαναχωρήσει στο θέμα. «Δεν μπορώ να πω ότι θα υπάρχει στη ΔΕΗ μόνο μία ταχύτητα, θα κρυβόμουν πίσω από το δάχτυλό μου, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης και, σκληραίνοντας τη στάση του, σημείωσε: «Ο άλλος τρόπος θα ήταν να μεταφέρουμε τους σημερινούς εργαζομένους στην ίδια ταχύτητα με τους καινούργιους, κάτι που προφανώς δεν θα τους άρεσε καθόλου».
Στη συνάντηση ΓΕΝΟΠ - υπουργού διαπιστώθηκαν και σημεία σύγκλισης στις προωθούμενες ρυθμίσεις για τις προμήθειες και στο ζήτημα εθελουσίας, για το οποίο η ΓΕΝΟΠ εμφανίζεται ανοιχτή σε συζήτηση. Εκτίμηση των συνδικαλιστών, ωστόσο, είναι ότι πρόκειται για σύνθετο θέμα και ότι χρειάζεται σωστός σχεδιασμός ως προς το ποιοι θα αποχωρήσουν και από πού, προκειμένου να μην χαθεί τεχνογνωσία από την επιχείρηση.
«Ας αφήσουμε τη ΔΕΗ να εκσυγχρονιστεί. Ας την αφήσουμε να ακολουθήσει τον δρόμο του ΟΤΕ. Γιατί ο ΟΤΕ μπόρεσε να προχωρήσει και η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι καταδικασμένη σε μια κρατικίστικη νοοτροπία των περασμένων δεκαετιών» τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι όσον αφορά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα εφαρμοστεί το μοντέλο του ΟΤΕ, ενώ το πρόγραμμα πρόκειται να επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τα ταμεία της επιχείρησης και όχι τους φορολογουμένους και τα ασφαλιστικά ταμεία.
ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)