Τη δυνατότητα να υποβάλουν και εφέτος χωριστές φορολογικές δηλώσεις έχουν οι έγγαμοι φορολογούμενοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να θέσουν το σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο  www.aade.gr, είτε από τους φορολογουμένους είτε από ειδικά για τον σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή-φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης. Ωστόσο, όσα ζευγάρια επιλέξουν ξεχωριστή δήλωση, πρέπει να κάνουν και τους απαραίτητους υπολογισμούς, καθώς δεν αποκλείεται να πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων. Οι φορολογούμενοι οφείλουν να γνωρίζουν:
1. Οσοι επιθυμούν να υποβάλουν χωριστή δήλωση πρέπει να το δηλώσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019. Αυτομάτως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ενημερώσει και τον/τη σύζυγο για την επιλογή αυτή.
2. Η εκκαθάριση του φόρου θα γίνεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και στη δήλωση του καθενός θα υπολογίζονται αποκλειστικά και μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στο όνομά του.
3. Οι χωριστές δηλώσεις εγκυμονούν και κινδύνους. Συγκεκριμένα, ενδέχεται κάποιος εκ των δύο συζύγων να κληθεί να πληρώσει υψηλότερο φόρο εξαιτίας των τεκμηρίων. Δηλαδή, περιουσιακών στοιχείων που δεν μπορούν να συντηρηθούν από το εισόδημα που θα δηλώνεται. Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τις ξεχωριστές δηλώσεις είναι ξεκάθαρη:
• Το ελάχιστο τεκμήριο για τον καθένα είναι 3.000 ευρώ, αντί των 5.000 ευρώ που έχουν ως ζευγάρι.
• Για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ τεκμαρτών - δηλωθέντων εισοδημάτων, λαμβάνονται υπόψη τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά, όπως αυτά δηλώνονται από τον κάθε σύζυγο χωριστά. Δηλαδή, ο ένας δεν μπορεί, πλέον, να καλύψει το τεκμήριο του άλλου με ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.
• Οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, καθώς και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που αφορούν τον κάθε σύζυγο βαρύνουν αυτόν ατομικά, κοινώς ο καθένας μόνος του.
4. Αυτό που πρέπει να ξέρουν όσοι υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις είναι ότι όλα υπολογίζονται ξεχωριστά. Κάθε σύζυγος υποχρεούται να «χτίσει» μόνος του το αφορολόγητο. Η κοινή δήλωση επιτρέπει οι επιπλέον αποδείξεις του ενός να μπορούν να καλύψουν το «κενό» του άλλου. Αντιθέτως, όσοι κάνουν κοινή δήλωση, τα περιουσιακά στοιχεία θα υπολογίζονται στο σύνολό τους και για τους δύο φορολογουμένους.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ