Αύριο, Τρίτη, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο της Novavax και το Σάββατο 5 Μαρτίου θα γίνει ο πρώτος εμβολιασμός, αφού η εταιρεία γνωστοποίησε ότι η πρώτη παράδοση θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Διευκρίνισε ότι το εμβόλιο της Novavax χρησιμοποιείται μόνο για τον βασικό εμβολιασμό και δεν πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή εμβολιασμός για αναμνηστική δόση με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Σχετικά με το διοικητικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα καταλογισμός για τον μήνα Ιανουάριο που αφορά 317.962 πολίτες. Τις επόμενες μέρες ακολουθεί το διοικητικό πρόστιμο για τον μήνα Φεβρουάριο.
Πορεία των εμβολιασμών
Οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 υπερβαίνουν πλέον τους 20.145.000. Ειδικότερα για την πορεία των εμβολιασμών, είπε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.850.000 πολίτες, δηλαδή το 74,9% του γενικού πληθυσμού, ακριβώς το ίδιο με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 84,4% επί του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 85,4% του ενήλικου πληθυσμού.
Περισσότερα από 7.530.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,7% του γενικού πληθυσμού και 80,6% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 71,7% του γενικού πληθυσμού και 82,7% του ενήλικου πληθυσμού.
Σχετικά με την αναμνηστική δόση, είπε ότι δικαιούχοι είναι 5.831.000 πολίτες. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.350.000 εμβολιασμοί ποσοστό 92% επί των δικαιούχων και 85.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους. «Από τα 5.376.000 των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, επτά μήνες με τα εμβόλια δύο δόσεων και τρεις μήνες με το μονοδοσικό εμβολιάστηκαν με την αναμνηστική δόση σε ποσοστό 96%, και μόνο ένα 4% δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα την αναμνηστική δόση» προσέθεσε.
Θεοδωρίδου: Παιδιά 5-17 ετών σε ανοσοκαταστολή πρέπει να κάνουν τρίτη δόση τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη
Διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό παιδιών αλλά και ενηλίκων που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Σύμφωνα με όσα είπε, τα παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου έπειτα από τέσσερις εβδομάδες αφότου έχει έχουν κάνει τη δεύτερη δόση. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν στο μέλλον και τέταρτη δόση.
Αναφερόμενη στις ομάδες των παιδιών και ενηλίκων με ανοσοκαταστολή είπε ότι πρόκειται -μεταξύ άλλων- για άτομα με καρκίνο σε συμπαγή όργανα, με αιματολογικούς καρκίνος που βρίσκονται υπό θεραπεία, άτομα με πρωτοπαθή ανοσοκαταστολή, λοίμωξη HIV με χαμηλά cd4 και όλους όσοι παίρνουν θεραπεία με υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών.
Επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι θα πρέπει να γίνει τέταρτη δόση για τους ενήλικες άνω των 18 ετών με ανοσοκαταστολή, τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση.
Η ίδια απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι θα μας απασχολήσει η τέταρτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού στο μέλλον, αλλά προς το παρόν φαίνεται ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά την τρίτη δόση εμβολίου, «διαρκούν πάνω από έξι μήνες ίσως και πάνω από ένα χρόνο», τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποδείξουμε πως η τέταρτη δόση θα προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτά που έχει ήδη προσφέρει η τρίτη.
Αναφερόμενη για ακόμη μία φορά στην μεγάλη σημασία του εμβολιασμού τόσο τα παιδιά όσο και στους ενήλικες είπε ότι το πολυσυστηματικό σύνδρομο misc προσβάλει ένα παιδί στο εκατομμύριο όταν πρόκειται για εμβολιασμένα παιδιά, ενώ είναι πολύ πιο συχνό -200 παιδιά στο 1 εκατομμύριο -όταν αυτά είναι ανεμβολίαστα.
Η κ. Θεοδωρίδου παρουσίασε επίσης ελληνικές αλλά και ξένες μελέτες που δείχνουν την αξία του εμβολιασμού σε άτομα με μεσογειακή αναιμία.
Αναφερόμενη στο ζήτημα του πολέμου είπε ότι έχει παρατηρηθεί μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης στον πληθυσμό χωρών που βρίσκονται σε πόλεμο. Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα της Συρίας και είπε ότι μετά από 13 χρόνια που η χώρα ήταν ελεύθερη από πολιομυελίτιδα, «λόγω του πολέμου είχαμε την εμφάνιση 35 περιστατικών πολιομυελίτιδας όχι μόνο στη χώρα αυτή αλλά και σε γειτονικές χώρες».
Η ίδια είπε ότι χρησιμοποιούμε πολλές φορές λέξεις πολεμικές για την COVID-19, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την λέξη «ειρήνη» καθώς η πανδημία εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ