Bαριές ποινές και αυστηρή ποινική μεταχείριση σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής (Νίκο Μιχαλολιάκο και λοιπούς), που έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και σε πρώην βουλευτές της Χ.Α. που κρίθηκαν ένοχοι μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη φυλακή για πολλά από τα πολιτικά και επιχειρησιακά στελέχη του κόμματος.
Το δικαστήριο με την απόφασή του να μην αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό όχι μόνο στον σκληρό πολιτικό πυρήνα της Χ.Α., αλλά ούτε και σε πρώην βουλευτές της Χ.Α. –πλην τεσσάρων– οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διεύρυνε κατά πολύ τον αριθμό των κατηγορουμένων –πέραν των επτά ηγετικών στελεχών της Χ.Α.– που κινδυνεύουν πλέον να πάνε φυλακή και να μην εξασφαλίσουν αναστολή στην ποινή που θα τους επιβληθεί.
Για τους μόνους που αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά ήταν οι πρώην βουλευτές Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαήλ Αρβανίτης και Νικόλαος Μίχος, για τους οποίους, όπως όλα δείχνουν, η τελική κρίση του δικαστηρίου θα είναι ευνοϊκότερη.
Επίσης, κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, στους συνεργούς του στον φόνο πυρηνάρχες της Νίκαιας και του Περάματος, όπως και σε άλλα επιχειρησιακά στελέχη της Χ.Α. (πλην των πολιτικών) που είχαν σοβαρή συμμετοχή στις διάφορες εγκληματικές δράσεις της.
Μόνο για δέκα κατηγορουμένους με επιμέρους και περιφερειακές δράσεις στις εγκληματικές πράξεις το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά. Πρόκειται για τους Μ. Αναδιώτη, Γ. Τσακανίκα, Δ. Αγριογιάννη, Μ. Ευγενικό, Αντ. Χατζηδάκη, Θ. Μαριά, Αρ. Χρυσαφίτη, Κ. Παπαδόπουλο Γ. Δήμου και Γ. Σκάλκο. Για τους περισσότερους από αυτούς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταεφηβικής ηλικίας.
Και ενώ το δικαστήριο βρέθηκε, μετά την απόρριψη των ελαφρυντικών για τους περισσότερους κατηγορουμένους –πολιτικά και επιχειρησιακά στελέχη της Χ.Α.–, μία ανάσα πριν εισέλθει στον σκληρό πυρήνα της έκδοσης της απόφασης, τα πράγματα έλαβαν άλλη τροπή από την εμφάνιση του πρώην βουλευτή της Χ.Α. και νυν ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού, ο οποίος κατήγγειλε το δικαστήριο για μεροληψία και ζήτησε να εξαιρεθούν οι δικαστές από την περαιτέρω διαδικασία.
«Είστε προκατειλημμένοι εναντίον μας», είπε στην πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη ο Ιωάννης Λαγός, για να λάβει την απάντηση: «Τι εννοείτε, ποιον εκπροσωπείτε».
Ο Ιωάννης Λαγός διόρισε αμέσως δικηγόρο του τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, ο οποίος ανέπτυξε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου με το επιχείρημα ότι επιτράπηκε η παρουσία πολιτικών στη δίκη και ότι υπήρξαν δηλώσεις πολιτικών πριν από την έκδοση της απόφασης.
Το αίτημα Λαγού ανέλαβε να διαχειριστεί άλλη δικαστική σύνθεση, όπως προβλέπει ο νόμος, και έπειτα από πολλή ώρα βρέθηκαν οι δικαστές για την εκδίκασή του, καθώς υπήρξε και δικαστικός, η κ. Σιμιτζή, που αυτοεξαιρέθηκε. Tο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, κρίνοντας πως δεν στηρίζεται σε αντικειμενικά γεγονότα και ως εκ τούτου κρίθηκε αόριστο. Σχετικά με το αίτημα του Ιωάννη Λαγού ότι δηλώσεις πολιτικών (Προέδρου της Δημοκρατίας και λοιπών) μπορεί να επηρέασαν το δικαστήριο, κρίθηκε ότι οι όποιες δηλώσεις διεπράχθησαν εκτός δικαστηρίου, δεν άσκησαν επιρροή και δεν προέκυψε από καμία δικαστική ενέργεια ή παράλειψη του δικαστηρίου, κάποιο στοιχείο που να θεμελιώνει δυσπιστία κατά των κατηγορουμένων. Η δίκη θα συνεχισθεί σήμερα, οπότε και αναμένεται η εισαγγελέας της έδρας να τοποθετηθεί επί των ποινών.
Αποκλειστικές πληροφορίες από έγκυρες πηγές έκαναν λόγο στην «Κ» για οργανωμένο και μεθοδευμένο σχέδιο ηγετικών στελεχών της Χ.Α., με στόχο να επιτύχουν την αλλαγή των δικαστών στο παρά πέντε της έκδοσης της απόφασης. Στόχος του σχεδίου, το οποίο δεν ευοδώθηκε ύστερα από επιτυχημένους χειρισμούς της προϊσταμένης του Εφετείου, Τριανταφύλλης Δρακοπούλου, η οποία κινήθηκε άμεσα, ήταν να αλλάξουν οι δικαστές προκειμένου άλλοι να διαχειριστούν το τέλος της δικαστικής απόφασης και, κυρίως, το σημαντικότερο: το ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή από τους κατηγορουμένους. Και τούτο διότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά, για τα οποία δόθηκε πραγματική μάχη από τους συνηγόρους υπεράσπισης, και με δεδομένη την απόφαση για βαριά ενοχή των περισσοτέρων –και ιδίως της ηγετικής ομάδας της Χ.Α.– προμηνύονται όχι μόνο βαριές ποινές στο πλαίσιο του νόμου, αλλά και φυλακίσεις αρκετών από τους κατηγορουμένους. Είναι φυσικό, λοιπόν, προ του Κορυδαλλού, πολλοί που κινδυνεύουν να φυλακιστούν να τα δίνουν όλα για όλα.
Iωάννα Μάνδρου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)