Σε έξαρση παραμένει η πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας δοκιμάζοντας το σύστημα Υγείας και δυσκολεύει τη διαχείριση του τρίτου κύματος.
Οι φόβοι των ειδικών για την έκρηξη στους επιδημιολογικούς δείκτες επιβεβαιώθηκαν μετά τη ανησυχητική συνολικά χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου καταγράφηκαν 3.215 κρούσματα.
Παράλληλα, 46 ακόμη ασθενείς κατέληξαν αφότου νόσησαν με την ασθένεια Covid-19 που προκαλεί ο κοροναϊός.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέσα σε 8 ημέρες τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας σχεδόν τριπλασιάστηκαν, καθώς την πρώτη Μαρτίου ήταν 1.176.
Παράλληλα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εμβολιασμοί των πολιτών – έχουν πραγματοποιηθεί πλέον 1.126.000 εμβολιασμοί κατά του κοροναϊού, μια στερεή βάση για το τείχος ανοσίας που οικοδομείται και ελπίζεται ότι θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.
Νέα συνεδρίαση για τον κοροναϊο
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για να αναλύσουν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα και να συζητήσουν το ενδεχόμενο νέων εισηγήσεων.
Το βέβαιο είναι ότι η επιδείνωση των επιδημιολόγων θα «ανασχεδιάσει» τον επιδημιολογικό χάρτη και με βάση τα τελευταία στοιχεία θα εντάξει κι άλλες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο».
Μία παράμετρος την οποία εξετάζουν και για την οποία ανησυχούν οι υγειονομικές αρχές, είναι ότι πλέον δεν ανησυχεί μόνο η Αττική αλλά το σύνολο της χώρας.
Η χθεσινή «επίδοση» με τα 3.215 κρούσματα είναι η τρίτη χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας στην χώρα μας, και η πρώτη αρνητική του έτους, ωστόσο αναμένονται και πιο μελανά επιδημιολογικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες.
Ειδικότερα, από το σύνολο των 3.215 νέων κρουσμάτων οι περιοχές που διαγνώστηκαν τα περισσότερα ήταν: Αττική .1572, Θεσσαλονίκη 395, Αχαΐα 149.
Επίσης 150 νέα κρούσματα είναι ακόμη υπό διερεύνηση.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα που αποτυπώνονται αλλά και εκείνα που προκύπτουν από τα επιδημιολογικά μοντέλα, κρατούν πολύ επιφυλακτικούς αρκετούς ειδικούς της Επιτροπής όπως και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας σε σχέση με την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων.
«Είχαμε προβλέψει αυτά τα νούμερα»
Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σημείωσε ότι οι αριθμοί αυτοί των κρουσμάτων είχαν προβλεφθεί εδώ και καιρό από τα προγνωστικά μοντέλα.
«Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι 1 ή 2 ήμερες», επισήμανε ο κ. Τζανάκης για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων και τόνισε ότι πιο ανησυχητικό είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν περίπου 400 κρούσματα.
«Αυτός ο ιός μας επιφυλάσσει πάρα πολλά πράγματα», υπογράμμισε ο καθηγητής, λέγοντας ότι πλέον έχουν μπει στο παιχνίδι και οι μεταλλάξεις που αναδιαμορφώνουν τα δεδομένα.
Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που δίνουν τα μοντέλα σχετικά με του διασωληνωμένους, οι οποίοι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν φτάσει τους 600.
Με αυτά τα δεδομένα, το ενδεχόμενο άνοιγμα της οικονομίας στο τέλος Μαρτίου, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, μπορεί να συμβεί, όπως λέει ο καθηγητής, κάτω από προϋποθέσεις. «Μπορούμε με σχετική ασφάλεια και προσοχή να ανοίξουμε».
Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι θα: «πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και ευθύνης, έτσι ώστε η πανδημία, με τα υπόλοιπα μέτρα, να κατασταλεί», ενώ με γρήγορους ρυθμούς θα πρέπει να προχωρήσουν και οι εμβολιασμοί.
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο ΕΣΥ
Σε πλήρη λειτουργία τίθεται το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι σε πλήρη λειτουργία, «ενσωματώνοντας» ιδιωτικές δομές υγείας στο ΕΣΥ είτε με συν-εφημέρευση είτε με νοσηλεία αποκλειστικά περιστατικών κοροναϊού.
Σύμφωνα με αυτό, το ιδιωτικό «Ερρίκος Ντυνάν» εντάσσεται σήμερα κανονικά στις εφημερίες του ΕΣΥ για non covid ασθενείς, τη στιγμή που το Σισμανόγλειο θα δέχεται αποκλειστικά ασθενείς κοροναϊό.
Στη μάχη κατά του κοροναϊού μπαίνουν από αύριο και δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το Λητώ του Ομίλου HHG.
Τα δύο νοσοκομεία θα ξεκινήσουν να νοσηλεύουν covid ασθενείς, αξιοποιώντας το δικό τους ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο εκπαιδεύεται από εργαζόμενους των νοσοκομείων αναφοράς.
Πρόκειται για τα δύο πρώτα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική που θα δεχθούν ασθενείς κοροναϊού, καθώς η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα αφορούσε σε non covid περιστατικά.
(in.gr)