Στο κλίμα που διαμορφώνουν η απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά και η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πεδίο των αποκαλύψεων με οσμή σκανδάλων, στο Μαξίμου γίνεται σήμερα έκτακτη σύσκεψη, με συμμετοχή της επιτροπής των επιδημιολόγων, όπου δεν αποκλείεται να αποφασιστούν έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των επιδημιολόγων έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου το τελευταίο 48ωρο, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και συγκεκριμένα της αύξησης των λεγόμενων «ορφανών» κρουσμάτων και ζητά την επιβολή μέτρων.
Δεν είναι καθαρό αν θεωρούν ότι αντιμετωπίζουμε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού ή τη συνέχιση του πρώτου, για την ακρίβεια υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν το πρώτο και κάποιοι το δεύτερο, είναι όμως βέβαιο ότι προτείνουν μέτρα, ανάμεσα στα οποία η κατάργηση των πανηγυριών, που ήδη είναι αλλά εν όψει Αυγούστου θεωρούνται μεγάλος κίνδυνος για αναζωπύρωση της νόσου στην Ελλάδα, όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλες χώρες (π.χ. Ισπανία στην περιοχή της Καταλονίας).
Προτείνεται ακόμα η αυστηροποίηση των ελέγχων και η επιβολή προστίμων όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρούνται οι αποστάσεις, όπως και η ετοιμότητα της Πολιτείας για την επιβολή τοπικών lockdown, όπου κριθεί απαραίτητο.
Για παράδειγμα, η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, είναι μία περίπτωση που μελετάται ξεχωριστά, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν η Χαλκιδική (κρούσμα 15χρονης σε κατασκήνωση) στην Χαλκιδική. Εκτός από το κορίτσι σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική και η Ημαθία (πέντε κρούσματα στη Βέροια).
Αύριο οι ανακοινώσεις για τα αναδρομικά
Στο μεταξύ, είναι πολύ πιθανό, τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για νέα μέτρα υγειονομικής προστασίας, να προλάβουν οι ανακοινώσεις για τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.
Στο Μαξίμου σημείωσαν αφενός ότι η απόφαση επιδικάζει ένα μικρό σχετικά ποσό σε όσους έχουν κάνει προσφυγή για τις περικοπές, αλλά παράλληλα δίνει το δικαίωμα σε όσους δεν έχουν κάνει προσφυγή, να στραφούν στην Δικαιοσύνη ως το 2021 με σκοπό να δικαιωθούν και αυτοί.
Γι' αυτό και προσπαθούν να κινηθούν γρήγορα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σε εξέλιξη αλλεπάλληλες συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στα στελέχη του Μαξίμου που χειρίζονται την υπόθεση και το υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό η κυβέρνηση να ανακοινώσει – πολύ πιθανό αυτό να γίνει αύριο – τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών. Επικρατέστερο σενάριο εμφανίζεται η καταβολή ετήσιων δόσεων (3-5), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η καταβολή μηνιαίων δόσεων. Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 4 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τους Θεσμούς για το πώς αλλά κυρίως από πού θα δοθούν αυτά τα χρήματα.
Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)