Με υψηλό αριθμό νέων διαγνώσεων, θανάτων, αλλά και διασωληνωμένων ασθενών «έκλεισε» ο Νοέμβριος του 2021, ένας από τους πιο δύσκολους αυτής της πανδημίας, κατά τη διάρκεια του οποίου, παρά τον εμβολιασμό του 75% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, καταγράφηκαν 2.219 θάνατοι ασθενών με COVID-19, εκ των οποίων το 82,7% αφορούσε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Την ίδια στιγμή, χθες, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, παρατηρήθηκε αύξηση των ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου από πολίτες άνω των 60 ετών – τριπλασιασμός σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Το χθεσινό δείγμα πάντως σε απόλυτους αριθμούς, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, δεν είναι τέτοιο που να σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων.
Xθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.486 νέα κρούσματα της νόσου και 88 θανάτους (συνολικά έχουν δηλωθεί 18.157 θάνατοι ασθενών με COVID-19). Τις τελευταίες επτά ημέρες δηλώνονται κατά μέσον όρο 6.304 νέες διαγνώσεις ημερησίως, δηλαδή περίπου 450 λιγότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο επταήμερο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ημερήσιων διαγνώσεων αυξήθηκε δραματικά μέσα στον Νοέμβριο, αφού την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου καταγράφονταν κατά μέσον όρο περίπου 3.900 νέα κρούσματα ημερησίως. Εξαιρετικά επιβαρυμένη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας και είναι ενδεικτικό ότι χθες νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 664 ασθενείς, δηλαδή 67 περισσότεροι σε σχέση με την περασμένη Τρίτη 23 Νοεμβρίου, και 234 περισσότεροι σε σχέση με τις αρχές του μήνα. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι είναι τα 64 έτη και σε ποσοστό 80,1% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Παράλληλα, σε υψηλό επίπεδο παραμένει το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ αύξηση καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα σε Θεσσαλονίκη (+12%), Ιωάννινα (+40%), Πάτρα (+80%) και Αγιο Νικόλαο (+65%). Στην Περιφέρεια Αττικής, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα την τελευταία εβδομάδα (22 έως 28/11/2021) παρουσίασε σταθεροποιητική τάση. Μείωση ιικού φορτίου στα λύματα παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα σε Βόλο, Χανιά, Ρέθυμνο, Κέρκυρα, Ξάνθη και Ηράκλειο.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας», δήλωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ύστερα από σύσκεψη που είχε με τη διοίκηση και τους υπευθύνους των τμημάτων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ένα από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπου η ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19 είναι σχεδόν μονίμως πλήρης και ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε χειρουργικές αίθουσες. «Βλέπετε τι γίνεται σε αυτό το νοσοκομείο. Πραγματικά έχουμε πάρα πολλά κρούσματα. Είναι τρομακτική η πίεση που υφίσταται το σύστημα, είναι τρομακτικός ο κίνδυνος για τον καθέναν από αυτούς τους ασθενείς και το προσωπικό», τόνισε η κ. Γκάγκα. Εν τω μεταξύ, μόλις έντεκα αιτήσεις για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από την COVID-19 είχαν υποβληθεί έως χθες το πρωί στη σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η οποία ενεργοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Εξ αυτών έξι αιτήσεις είχαν ήδη εγκριθεί και oι ασθενείς είχαν λάβει τη θεραπεία σε νοσοκομεία (Σωτηρία, Πανεπιστημιακό Λάρισας και νοσ. Λαμίας) χωρίς κανένα πρόβλημα.
Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)