Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τους τελευταίους δύο μήνες του καλοκαιριού καταγράφουν οι επιστήμονες στην Ελλάδα, παρότι λένε ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες υπάρχει μία σταθεροποιητική τάση στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Όπως είπε απόψε, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ο κυλιόμενος δείκτης των τελευταίων επτά ημερών παραμένει στα 3.200 κρούσματα ανά ημέρα, ενώ ο δείκτης θετικότητας είναι κι αυτός σταθερός στο 3,5.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ο δείκτης αυτός είναι υψηλότερος κυρίως στα νησιά. «Υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στα νησιά και αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι έχουμε περισσότερα κρούσματα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα είναι καθοριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες καθώς οι περισσότεροι θα γυρίσουν από τις διακοπές τους και υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφέρουν το αυξημένο αυτό ιικό φορτίο στην ηπειρωτική χώρα.
Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι σημαντικός ο αυτοέλεγχος με self test πριν από την αναχώρηση από τον τόπο διακοπών και κάλεσε τους νεότερους να τηρήσουν όλα τα μέτρα προστασίας όταν επιστρέψουν από τα νησιά αλλά και άλλες παραθεριστικές περιοχές.
Μάλιστα ανέφερε ότι θα ήταν καλό να γίνεται έλεγχος για τον κορονοϊο μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές και να αποφεύγουμε για τουλάχιστον 7 με 10 ημέρες τις αυξημένες κοινωνικές επαφές, τις επαφές στη δουλειά αλλά και στην οικογένεια. Όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντικό «οι νεότεροι από εμάς, να μη συναντηθούμε με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή όσους έχουν επιβαρυμένη υγεία για τις 7 με 10 αυτές ημέρες.
Ένα στοιχείο που φαίνεται ότι προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ότι ανέβηκε ξανά η διάμεση ηλικία που αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων. Ενώ ηλικία αυτή ήταν κάτω από τα 25 έτη στις αρχές του καλοκαιριού έχει φτάσει και ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις τα 30 έτη, δείγμα ότι πλέον υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
«Μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκαν πάνω από 6.000 κρούσματα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των νοσηλιών αλλά και σε αύξηση των διασωληνόσεων στις ΜΕΘ». Επίσης πρόσθεσε ότι αυξήθηκε κατά 25% ο μέσος όρος των εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα καθώς εισάγονται πλέον 267 άτομα ανά ημέρα, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός όλων όσοι νοσηλεύονται σήμερα στην Ελλάδα με Covid-19 είναι 2.500 άτομα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το στοιχείο ότι περίπου οι μισοί, δηλαδή ποσοστό 45% των νοσηλευόμενων έχουν ηλικία άνω των 65 ετών.
Η κυρία Παπαευαγγέλου προέβλεψε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αυξηθούν οι νοσηλείες, οι διασωληνωμένοι αλλά και οι θάνατοι, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα.
Αναφερόμενη σε στοιχεία του ΕΟΔΥ είπε ότι μόνο το 5,2% των κρουσμάτων αφορά εμβολιασμένους και εξήγησε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων αλλά και όσων νοσηλεύονται ή χάνουν τη ζωή τους, αφορά ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ανησυχητικό είναι επίσης το στοιχείο που αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός όσων εμβολιάζονται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
Τέλος, η ίδια έκανε σαφές ότι αν επικρατήσει η Δέλτα μετάλλαξη, «οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν» και γι' αυτό κάλεσε ιδίως τους ανθρώπους άνω των 60 ετών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να ενημερωθούν από τους γιατρούς τους και να εμβολιαστούν.
«Τα εμβόλια θα συμβάλλουν ώστε να μην νοσήσουν σοβαρά αλλά και να περιοριστεί σημαντικά ο έλεγχος της πανδημίας τόνισε, και αναφερόμενη στον εμβολιασμό των εφήβων είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός πριν ανοίξουν τα σχολεία, προσθέτοντας πως «ο εμβολιασμός τους είναι ασφαλής και θα τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην κανονικότητα της σχολικής ζωής.
Από την πλευρά του αναπληρωτής καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι παρότι παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλό επίπεδο, έχουν αυξηθεί κατά 54% οι θάνατοι, κάτι το οποίο δείχνει ότι «επιδεινώνεται το προφίλ νοσηρότητας καθώς αυξάνονται οι νοσηλείες αλλά και οι βαριά ασθενείς».
Μιλώντας για τον επόμενο ενάμιση κρίσιμο μήνα όπως είπε εκτίμησε πως «θα βρεθούμε μπροστά σε αύξηση της μεταδοτικότητας, καθώς θα κληθούμε να ζήσουμε περισσότερο σε κλειστούς χώρους». Ο ίδιος είπε ότι ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος και «πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε για να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας» ενόψει του χειμώνα. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος της μετάδοσης του ιού χωρίς εμβολιασμό των νέων.
naftemporiki.gr