Κανένα περιθώριο υπαναχώρησης όσον αφορά την πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αλλάζει το διοικητικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ δεν άφησε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Οργανισμού. Στις εκκλήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ προς την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην επικύρωση από τη Βουλή της ΠΝΠ βάσει της οποίας όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού θα ορίζονται από τον υπουργό Υγείας, ο κ. Κικίλιας απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι από την απόφαση αυτή δεν θίγονται το θεραπευτικό μοντέλο και το επιστημονικό έργο των μονάδων του ΚΕΘΕΑ.
Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κικίλιας, «η αλλαγή στον τρόπο ορισμού του διοικητικού συμβουλίου, δεν θα επηρεάσει καθόλου τον σκοπό, την αποστολή, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του Οργανισμού, καθώς είναι σαφές ότι η διοίκηση του Οργανισμού δεν παρεμβαίνει σε θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του επιστημονικού του ρόλου. Το νέο Δ.Σ. θα έχει την πολυφωνία που απαιτείται και τα μέλη του θα έχουν την εμπειρία που χρειάζεται, ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση η πολύ σημαντική κοινωνική δράση του ΚΕΘΕΑ. Επιπλέον, δίνουμε δύναμη στα μέλη του, μιας και η γενική συνέλευση μετατρέπεται από όργανο που περιοριζόταν απλώς στην εκλογή μελών του διοικητικού συμβουλίου, στο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων που χαράσσει και διαμορφώνει τη στρατηγική του Οργανισμού σε ζητήματα σχεδιασμού των δράσεων, στους ειδικότερους τομείς της θεραπείας και των ιδεολογικών θεμάτων, αλλά και της επιλογής προγραμμάτων απεξάρτησης».
Η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ έχει ζητήσει να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία προσπάθεια αλλαγής της απόφασης για άρση του αυτοδιοίκητου. Σημειώνεται ότι μέλη του Οργανισμού κάνουν λόγο για απόφαση που ελήφθη εν μια νυκτί, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, εικάζοντας ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο έγινε ήταν για να προλάβει η κυβέρνηση την επικείμενη γενική συνέλευση του Οργανισμού κατά την οποία θα εκλεγόταν νέο Δ.Σ. με –κατά πληροφορίες– κύρια υποψήφιο για τη θέση του προέδρου την πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου.
Σε χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, μέλη της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ αλλά και των θεραπευτικών κοινοτήτων του, υποστήριξαν ότι με την άρση του αυτοδιοίκητου του Οργανισμού κινδυνεύουν το θεραπευτικό μοντέλο και τα «στεγνά» προγράμματα του Οργανισμού, μέσω των οποίων ετησίως 300 άτομα καταφέρνουν να βγουν στην κοινωνία ως λειτουργικά ισότιμα μέλη, κυρίως σε μία εποχή κατά την οποία καταγράφεται μεγάλη διάδοση των εξαρτήσεων. Εξέφρασαν τον φόβο ότι θα επικρατήσει η λογική της μείωσης της βλάβης, δηλαδή των προγραμμάτων χορήγησης υποκαταστάτων –όπως αυτά που λειτουργεί ο ΟΚΑΝΑ– και ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και στον χώρο των εξαρτήσεων.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)