«Χρυσό» θα πληρώσουν το δίπλωμα οι πάνω από 100.000 υποψήφιοι οδηγοί καθώς πέραν της αύξησης των παράβολων θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα νέα υπέρογκα ασφαλιστήρια συμβόλαια!
Όπως αποκαλύπτει το Newsauto.gr το κόστος ασφάλισης για έναν υποψήφιο οδηγό αυτοκινήτου κυμαίνονται από 90 έως 150 ευρώ και για έναν υποψήφιο οδηγό μοτοσικλέτας από 120 έως 100 ευρώ!
Παράλληλα η αύξηση των παράβολων και άλλων επιπλέον χρεώσεων θα εκτοξεύσουν το συνολικό κόστος της απόκτησης διπλώματος από τα 600 ευρώ στα 800 ευρώ!
Βέβαια ο υπολογισμός έγινε με χαμηλές προσφορές από Σχολές Οδηγών και όπως επισημαίνουν στο Newsauto.gr στελέχη από τον συγκεκριμένο κλάδο στις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το κόστος θα είναι ακόμη υψηλότερο!
Ειδικότερα τα παράβολα των υποψήφιων οδηγών αυξήθηκαν σε ποσοστό 50% για την συμμετοχή τους στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις από 4-3-2019.
Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που επιβάλλει ο νέος νόμος να συνάπτει και να προσκομίζει ο υποψήφιος οδηγός για να συμμετάσχει στις πρακτικές εξετάσεις οδήγησης είναι μια υπέρογκη επιβάρυνση για όλους τους υποψηφίους.
Ακόμα και αν δοθεί η εναλλακτική από κάποιες ασφαλιστικές η έξτρα αυτή ασφάλιση να ενταχθεί στο κύριο ασφαλιστήριο του οχήματος, η επιβάρυνση που θα επιφέρει στα ασφάλιστρα (η οποία απ΄ότι ακούγεται είναι αρκετά σημαντική) θα μετακυλήσει τελικά και θα επιβαρύνει πάλι τους υποψηφίους. Άλλωστε η οποιαδήποτε ανατίμηση συμβαίνει τελικά την επωμίζεται και την πληρώνει ο καταναλωτής.
Με το νέο νόμο του Υπουργείου Υποδομών στο δεύτερο στάδιο των εξετάσεων οδήγησης ο εκπαιδευτής οδηγών που θα βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού δεν πρέπει να έχει ουδεμία σχέση με τη σχολή οδηγών της οποίας ανήκει το εκπαιδευτικό όχημα.
Από την άλλη η εργατική νομοθεσία επιβάλλει ο εκπαιδευτής οδήγησης που βρίσκεται εντός του εκπαιδευτικού οχήματος να έχει οπωσδήποτε εξαρτημένη ή ανεξάρτητη σχέση εργασίας με τον ιδιοκτήτη του εκπαιδευτικού οχήματος, άλλως τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηρά και τσουχτερά.
Αδιέξοδο λοιπόν μέχρι τα δύο Υπουργεία να συνεννοηθούν και να εκδώσουν τις απαραίτητες εγκυκλίους!
Από 4 Ιουνίου 2019 πρέπει βάσει του νέου νόμου να έχει συγκροτηθεί ανά Περιφέρεια ανεξάρτητο σώμα εξεταστών, κύριο έργο των οποίων θα είναι η πρωινή διεξαγωγή εξετάσεων οδηγήσεως. Δηλαδή παύουν οι μεσημεριανές εξετάσεις και το επίδομα των 240 ευρώ που λάμβανε έκαστος εξεταστής για να βγει τουλάχιστον έξι φορές εξετάσεις ανά μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr τέτοια σώματα ακόμα δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα σε πολλές περιφέρειες της χώρας μας.
Και η ομοσπονδία των τωρινών υπαλλήλων – εξεταστών στους πέντε μήνες αποχής που είχε προκηρύξει από το έργο των εξετάσεων (από Σεπτέμβρη 2018 μέχρι τέλη Απρίλη 2019) είχαν και σαν διεκδίκηση – αίτημα οι εξετάσεις να μην γίνονται πρωί λόγω λίγου αριθμού υπαλλήλων και υποστελέχωσης των υπηρεσιών που θα προκύψει.
Άρα από τις 4 Ιουνίου αν τα υπόλοιπα έχουν επιλυθεί θα φαίνεται να έχουμε νέες καθυστερήσεις με το νεοσύστατο σώμα εξεταστών!
Η εναλλαγή των εκπαιδευτών στις εξετάσεις οδήγησης πιθανόν θα επιφέρει μία ακόμα οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες – υποψηφίου οδηγούς.
«Ό νέος νόμος επιβάλλει την παρουσία άλλου εκπαιδευτή την ώρα των εξετάσεων. Ωστόσο ο άλλος εκπαιδευτής είναι ένας άλλος επιχειρηματίας που επιτελεί μία εργασία, απασχολείται κάποιες ώρες σε ασχολία όχι της δικής του επιχείρησης. Και για τις ώρες αυτές εργασίας – παράστασης δικαιολογημένα θα ζητήσει αμοιβή, την οποία μάλλον θα κληθεί να καταβάλλει ο πολίτης – υποψήφιος» επισημαίνει ο κ. Σάκης Μαυροειδής Εκπαιδευτής υποψήφιων Οδηγών, Παιδαγωγός Κυκλοφορίας, Φυσικός και Οικονομολόγος.
«Όλα θα είχαν λυθεί αν το υπουργείο διέθετε δικά του κρατικά οχήματα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων οδήγησης. Δεν θα χρειάζονταν ασφαλιστήρια συμβόλαια, ούτε έξτρα αμοιβές των παριστάμενων εκπαιδευτών και ο ταλαίπωρος πολίτης και τις εξετάσεις του θα έκανε και δεν θα είχε ν΄ αντιμετωπίσει μία νέα λαίλαπα αυξήσεων» επισημαίνει ο κ. Μαυροειδής.
«Μετωπική» το κόστος της ασφάλισης!
Πέραν των παραβόλων και όλων των άλλων επιπλέον εξόδων που θα επωμιστούν οι υποψήφιοι οδηγοί όταν ξεκινήσουν και πάλι οι εξετάσεις αφορά στο κόστος της ασφάλισης που πραγματικά είναι υπερβολικό.
Ειδικότερα όπως αποκαλύπτει το Newsauto.gr το κόστος ασφάλισης για ένα υποψήφιο οδηγό αυτοκινήτου κυμαίνεται μεταξύ 90 έως 150 ευρώ και βέβαια περιλαμβάνει και απαλλαγή από 150 έως 500 ευρώ.
Σύμφωνα μην ασφαλιστική πρόταση εταιρείας σε Σχολές Οδηγών οι καλύψεις σε υποψήφιο οδηγό αυτοκινήτου που παρέχονται περιλαμβάνουν:
Σωματικές βλάβες έναντι τρίτων και επιβαινόντων κατ’ άτομο 1.220.000 ευρώ.
Υλικές ζημιές έναντι τρίτων και ατύχημα 1.220.000 ευρώ.
Φροντίδα ατυχήματος
Ιδίες ζημιές με απαλλαγή 150 ευρώ με ασφάλιστρα 150 ευρώ.
Απαλλαγή 300 ευρώ με ασφάλιστρα 120 ευρώ.
Απαλλαγή 500 ευρώ και ασφάλιστρα 90 ευρώ.
Με λίγα λόγια όσο υψηλότερη είναι η απαλλαγή σε περίπτωση ζημιάς τόσο χαμηλότερο είναι το κόστος ασφάλισης.
Βέβαια σε περίπτωση ατυχήματος ο υποψήφιος οδηγός θα πρέπει να καλύψει το ποσό της απαλλαγής και σύμφωνα με κάποιες Σχολές Οδηγών θα πρέπει να προπληρώνεται από τους υποψήφιους οδηγούς.
Αντίστοιχα για την κάλυψη υποψήφιου οδηγού μοτοσικλέτας οι καλύψεις που παρέχονται είναι:
Σωματικές βλάβες έναντι τρίτων και επιβαινόντων κατ’ άτομο 1.220.000 ευρώ.
Υλικές ζημιές έναντι τρίτων και ατύχημα 1.220.000 ευρώ.
Φροντίδα ατυχήματος
Ιδίες ζημιές με απαλλαγή 150 ευρώ με ασφάλιστρα 120 ευρώ.
Απαλλαγή 300 ευρώ με ασφάλιστρα 100 ευρώ.
Να τονίσουμε πως στην πρόταση της ασφαλιστικής εταιρείας προς τη Σχολή Οδηγών το ανώτατο κεφάλαιο αποζημίωσης για ιδίες ζημιές είναι 10.000 ευρώ ενώ ξεκαθαρίζεται ότι το συμβόλαιο ισχύει για ένα μήνα, δεν ακυρώνεται και ισχύει μόνο κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξέτασης.
Δηλαδή αν ο υποψήφιος αποτύχει στη διαδικασία οδήγησης τότε είναι πολύ πιθανό να μην ξαναπληρώσει ασφάλιστρο την επόμενη φορά που θα δώσει επαναληπτικές εξετάσεις.
Βέβαια τη στιγμή που βρίσκονται στην αναμονή πάνω από 100.000 υποψήφιοι οδηγοί καμία Σχολή Οδηγών δεν εκτιμά πως οι επαναληπτικές εξετάσεις θα μπορούν να γίνονται μετά από 7 ημέρες…
Μπάχαλο και με το υπουργείο Εργασίας
Οι εκπαιδευτές οδήγησης σχετικά με την εφαρμογή του νέου νόμου όπου προβλέπει την εναλλαγή των εκπαιδευτών σε εκπαιδευτικό όχημα άλλης επιχείρησης είχαν αποστείλει ερώτημα στο υπουργείο Εργασίας και τα ασφαλιστικά ταμεία σχετικά με τη νομιμότητα της συγκεκριμένης ενέργειας αλλά και τα πρόστιμα που πιθανόν να επιβάλουν τα όργανα σε κάποιον έλεγχο.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Υποψήφιων Οδηγών Ελλάδος: «Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους ότι παραλάβαμε απάντηση από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο επίσημο έγγραφο που τους είχαμε αποστείλει στις 22 Απριλίου 2019 με αρ. πρωτ. 15/2019 σχετικά με το αν είναι νίμιμη η εναλλαγή των εκπαιδευτών.
Επιγραμματικά σας αναφέρουμε ότι η απάντηση του υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι ο εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών που παρίσταται στις εξετάσεις οδήγησης πρέπει να είναι ασφαλισμένος σε ασφαλιστικό φορέα (είτε είναι αυτός ο ΟΑΕΕ αν είναι ιδιοκτήτης σχολής οδηγών, είτε είναι ΙΚΑ εφόσον είναι μισθωτός).
Στην περίπτωση επιτόποιου ελέγχου κατά τη διάρκεια των πρακτικών εξετάσεων απότο ΣΕΠΕ θα ελεγχθεί ότι υπάρχει ασφάλιση και αν πρόκειται για μισθωτό και ΙΚΑ ότι αναγράφεται στον Πίνακα Προσωπικού της σχολής οδηγών που τον απασχολεί αλλά όσον αφορά στην εναλλαγή και το γεγονός ότι θα επιβαίνει σε εκπαιδευτικό όχημα άλλης επιχείρησης θα ληφθεί υπόψη αποκλειστικά ο νόμος 4599/2019».
Γιώργος Ανδρής newsauto.gr