Ένα μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων του Καναδά πέθανε και πέντε άλλα αγνοούνται από συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου του ΝΑΤΟ στα ανοικτά της Κεφαλονιάς, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό, με τις έρευνες να παραμένουν ακόμη άκαρπες.
«Χθες, ένα ελικόπτερο του Βασιλικού Ναυτικού του Καναδά σε αποστολή του ΝΑΤΟ που μετέφερε έξι μέλη των Καναδικών Ένοπλων Δυνάμεων συνετρίβη στο Ιόνιο Πέλαγος στα ανοικτά της Ελλάδας. Τα μέλη του πληρώματος πετούσαν από την καναδική ναυτική φρεγάτα HMCS Fredericton με άφιξη από το λιμάνι του Χάλιφαξ, ως μέρος της Επιχείρησης REASSURANCE» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Από τη συντριβή, έχει προκύψει ένας νεκρός, ενώ ακόμα πέντε μέλη αγνοούνται».
Από την πλευρά του και το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι τη συντριβή του ελικοπτέρου, σημειώνοντας πως είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή.
Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση CBC του Καναδά, τουλάχιστον μία γυναίκα, η Άμπιγκεϊλ Κάουμπροου, σκοτώθηκε ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις του Καναδά γνωστοποίησαν ότι έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς των ανθρώπων που επέβαιναν στο ελικόπτερο.
Το χρονικό της συντριβής
Το ελικόπτερο -τύπου Sikorsky CH-124 Sea King- το οποίο είχε απονηωθεί από καναδική φρεγάτα που επιχειρούσε στην περιοχή, χάθηκε από τα ραντάρ σε απόσταση περίπου 85 χιλιομέτρων από την Κεφαλονιά και στην περιοχή του FIR Ρώμης, με αποτέλεσμα να σημάνει αμέσως συναγερμός τόσο στις ιταλικές όσο και τις ελληνικές αρχές.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αναφορά σε πιθανούς λόγους για τους οποίους το ελικόπτερο συνετρίβη.
Στο σημείο έχει στηθεί έρευνα για τον εντοπισμό των πέντε μελών του πληρώματος, ενώ έχει ανασυρθεί μία σορός.
Ελληνικές δυνάμεις στις έρευνες
Σημειώνεται πως ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού τύπου S – 70B AEGEAN HAWK και C-130 (από το απόγευμα της Πέμπτης) συμμετέχουν στις έρευνες για το ελικόπτερο του ΝΑΤΟ που συνετρίβη δυτικά της Κεφαλονιάς.
Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020 από την 06:30 κατόπιν αιτήματος των Ιταλικών Αρχών, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και έγκριση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου, Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού τύπου S – 70B AEGEAN HAWK με τετραμελές πλήρωμα και έναν διασώστη συμμετέχει σε επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) που διεξάγεται δυτικά της νήσου Κεφαλληνίας εντός FIR Ρώμης, λόγω πτώσης Ελικοπτέρου των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων στη θάλασσα.
Επιπρόσθετα, αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, και κατόπιν σχετικού αιτήματος, Αεροσκάφος C – 130 της Πολεμικής Αεροπορίας θα συμμετάσχει στην επιχείρηση από την 17:30 Ω.
Βρισκόταν στη Σούδα το προηγούμενο διάστημα
Το ελικόπτερο, το οποίο απωνηώθηκε από καναδική φρεγάτα, ανήκε στη δύναμη της φρεγάτας Fredericton που αναπτύσσεται στην περιοχή της Μεσογείου και βρισκόταν σε διαρκή επιχείρηση. Η φρεγάτα ανήκει στη μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG2.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φρεγάτα βρισκόταν στη Σούδα από τις 21-28 Απριλίου και αναχώρησε χθες. Είχε, δε, δύο προγραμματισμένες επισκέψεις ακόμη στη Σούδα μέσα στο Μάιο, αρχής γενομένης από τις 6 Μαΐου.

(in.gr)