Ανοιξε την όρεξη των τραπεζών η ανάκαμψη της κτηματαγοράς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς ενισχύεται η ζήτηση από ξένους επενδυτές, δίνοντας ώθηση στις τιμές για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Οι διοικήσεις τους διαβλέπουν μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση των εσόδων τους από πωλήσεις ακινήτων την επόμενη τριετία, στη βάση των σχεδίων μείωσης των «κόκκινων» δανείων που έχουν υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αποφασίσει την άμεση μείωση του κατώτατου ορίου για τη διενέργεια πλειστηριασμών κατοικιών από τις 100.000 ευρώ που ισχύει ατύπως σήμερα στις 80.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν θα ανοίξει η βεντάλια των προς πώληση ενεχύρων που έχουν στη διάθεσή τους για δάνεια που έχουν πάψει να εξυπηρετούνται.
Παράλληλα, έχουν επιταχύνει τη διαδικασία διαλεύκανσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μέσω της νέας πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών που δημιουργήθηκε μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Χαρτογράφηση δανειοληπτών
Εκεί γίνεται πλήρης χαρτογράφηση όλων των υποθέσεων δανειοληπτών που έχουν ζητήσει την προστασία της κύριας κατοικίας τους και αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους στο Ειρηνοδικείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος της χρονιάς οι τράπεζες θα έχουν πλήρη εικόνα για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των 50.000 από τους συνολικά 170.000 δανειολήπτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, ενώ εκτιμάται ότι η καταγραφή των υπολοίπων θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως και τον Ιούνιο του 2019. Με τον τρόπο αυτόν θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάκτηση των οφειλομένων.
Μέσω των παραπάνω ενεργειών, εκτιμάται πως θα σημειωθεί αύξηση του αριθμού των δημοπρασιών που είναι προγραμματισμένες για το ερχόμενο δωδεκάμηνο κατά 30%. Εφόσον επαληθευτεί αυτή η εκτίμηση, την επόμενη χρονιά θα βγουν στο σφυρί συνολικά 40.000 ακίνητα, 10.000 περισσότερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
Νέες online πλατφόρμες
Παράλληλα, ετοιμάζονται νέες πλατφόρμες ελεύθερης πρόσβασης από όλους τους συστημικούς ομίλους, μέσω των οποίων οι ενδιαφερόμενοι θα λαμβάνουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τα ακίνητα που ρευστοποιούνται. Οι ιστοσελίδες αυτές θα διαθέτουν ειδικά φίλτρα, που θα επιτρέπουν την εύκολη αναζήτηση των προς πώληση ακινήτων, για τον εντοπισμό εκείνων που πληρούν τις προδιαγραφές του χρήστη. Θα συνδεθούν δε με τον ιστότοπο των συμβολαιογραφικών ενώσεων eauction.gr, στον οποίο αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί.
Οπως επισημαίνει επικεφαλής εσωτερικής μονάδας διαχείρισης επισφαλειών, «διαπιστώνουμε μια ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος τους τελευταίους μήνες, η οποία όμως δεν μετουσιώνεται σε συναλλαγές». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται εν μέρει και στον τρόπο παρουσίασης των ακινήτων που πωλούνται μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών.
«Στην πραγματικότητα, οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης που παρέχεται από την πλατφόρμα των συμβολαιογράφων να εντοπίσουν εύκολα αυτά που τους ταιριάζουν, ενώ ο επιτόπιος έλεγχός τους είναι χρονοβόρος» σημειώνει σχετικά η ίδια πηγή. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά ότι με την ενεργοποίηση των νέων ιστοσελίδων αναζήτησης από τις τράπεζες, μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου της επόμενης χρονιάς, θα διευκολυνθεί σημαντικά η έρευνα αγοράς, οδηγώντας σε αύξηση των μεταβιβάσεων προς τρίτους.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής περίπου στο 85% των πλειστηριασμών που ολοκληρώνονται τα ακίνητα καταλήγουν στις τράπεζες. Ειδικότερα, από τις αρχές του 2018 περισσότερες από 10.000 περιουσίες αποκτήθηκαν από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα. Στόχο των τραπεζών αποτελεί το ποσοστό αυτό να πέσει στο 75% το επόμενο διάστημα. Εάν τα καταφέρουν, οι τράπεζες θα επιτύχουν το 2019 την πώληση περίπου 8.000 ακινήτων σε τρίτους, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν τα έσοδά τους.
Η διαχείριση των ακινήτων
Το δεύτερο στοίχημα των συστημικών ομίλων αποτελεί η αποτελεσματική διαχείριση των ακινήτων που εντάσσουν στα χαρτοφυλάκιά τους μέσω των πλειστηριασμών. Ηδη έχει αρχίσει να μαζεύεται ένα σημαντικό απόθεμα περιουσιακών στοιχείων, τα οποία με κάποιον τρόπο πρέπει να αξιοποιηθούν. Οι νέες ιστοσελίδες παρουσίασης ακινήτων που ετοιμάζονται ή ήδη λειτουργούν από ορισμένες τράπεζες εξυπηρετούν αυτόν το σκοπό.
Οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτόν διευκολύνεται η προώθηση ακινήτων σε μεγάλα επενδυτικά σχήματα που αναζητούν ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά, αλλά και σε ενδιαφερομένους για την απόκτηση της Golden Visa. Μπορεί το περιστατικό με την παράτυπη χρήση ελληνικών POS για αγορά ακινήτων από Κινέζους στην Ελλάδα να έχει περιορίσει τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, ωστόσο εκτιμάται πως η ζήτηση από τη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών θα ανακάμψει εκ νέου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα επιδιώξουν την απευθείας διάθεση ακινήτων που περιέρχονται στην ιδιοκτησία τους, χωρίς τη διαμεσολάβηση μεσιτών ή άλλων επαγγελματιών του χώρου, αποφεύγοντας την πληρωμή προμηθειών.
Ανάπτυξη από τις ανακαινίσεις των ακινήτων που θα αλλάξουν χέρια
Στήριξη των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ακινήτων αναμένουν τα επόμενα χρόνια οι τράπεζες. Οπως εξηγεί τραπεζικό στέλεχος, η πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων που πωλούνται σε τρίτους από τις ίδιες χρειάζεται επισκευές ή ανακαινίσεις.
Με την αναμενόμενη αύξηση των σχετικών συναλλαγών εκτιμάται πως θα ενισχυθεί η ζήτηση για τεχνικές εργασίες ύστερα από πολλά χρόνια πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας.
Αν, για παράδειγμα, ρευστοποιηθούν από τις τράπεζες 20.000 ακίνητα και με δεδομένο ότι το μέσο κόστος ανακαίνισης κινείται γύρω από τα επίπεδα των 10.000 ευρώ, οι εν λόγω επενδύσεις θα μπορούσαν να φτάσουν τα 200 εκατ. ευρώ.
Ηδη η συγκεκριμένη αγορά έχει πάρει τα πάνω της λόγω της σημαντικής αύξησης που παρατηρείται στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, τύπου Airbnb.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 η οικοδομική δραστηριότητα, όπως αποτυπώνεται από την έκδοση νέων αδειών, σημείωσε άνοδο 9,2% σε σχέση με αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τους ρυθμούς μάλιστα να επιταχύνονται σε σύγκριση με το 8,50% του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2017 – Αυγούστου 2018.
Εκτιμάται πως ένα σημαντικό μέρος της αύξησης αυτής προήλθε από ανακαινίσεις κατοικιών, τόσο σε τουριστικές περιοχές όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα, με σκοπό την εν συνεχεία εκμετάλλευσή τους στην αγορά των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων.
tovima.gr