Υπό κράτηση τέθηκαν 24 Ουκρανοί ναύτες, οι οποίοι βρίσκονταν στα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού που ακινητοποίησε η Ρωσία στον Πορθμό Κερτς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.
Κατά την επίτροπο, τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν στο συμβάν, ωστόσο η κατάστασή τους δεν θεωρείται κρίσιμη.
Η Ρωσία κατέσχεσε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτε επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για επιθετικότητα.
Τα πλοία είχαν κατεύθυνση προς τη θάλασσα του Αζόφ μέσω Πορθμού Κερτς, που χωρίζει την Κριμαία από τη Ρωσία.
Ρωσία: Ανοίγει τον Πορθμό του Κερτς αλλά δεν απελευθερώνει τα ουκρανικά πλοία
Στο άνοιγμα του Πορθμού του Κερτς προχώρησε νωρίτερα η Ρωσία, μετά την στρατιωτική ένταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή με την Ουκρανία. Αρνείται ωστόσο να ελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία τα οποία κατέσχεσε επιμένοντας ότι ήταν μία κίνηση που συνάδει πλήρως με το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο.
Η Ε.Ε. και το NATO απηύθυναν το βράδυ της Κυριακής έκκληση να υπάρξει άμεσα «αποκλιμάκωση» στη Θάλασσα του Αζόφ και απαίτησαν από τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» στο στενό του Κερτς.
Την ανησυχία του για την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή εξέφρασε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Επί του θέματος συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. φέρονται να ζήτησαν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP