Ένα πρώτο «πακέτο» οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν στο Παρίσι.
Συγκεκριμένα, αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες, στον τομέα της άμυνας, ενώ ως προς το ρωσικό κρατος οι κυρώσεις αφορούν πρωτίστως στις δυνατότητες να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφαλαία από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.
Επιπλέον, όλα τα μέλη της ρωσικής Δούμας θα υποστούν κυρώσεις, που αφορούν σε απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό το πακέτο κυρώσεων, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη, θα βλάψει τη Ρωσία και θα τη βλάψει πολύ», τόνισε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Μπορέλ.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τις σχέσεις Γαλλίας – Ρωσίας, κατέκρινε έντονα τον Ρώσο πρόεδρο για τα όσα πράττει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν τιμά πλέον τις υπογραφές της Ρωσίας».
Οι κυρώσεις από την Βρετανία
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.
Ο Τζόνσον δήλωσε στους βουλευτές του ότι δεν πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία πως αυτό που συνέβη ισοδυναμεί με «ανανεωμένη εισβολή» στην Ουκρανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πέντε ρωσικές τράπεζες (Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank) και τρεις Ρώσοι με τεράστια περιουσία, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Γκενάντι Τιμτσένκο, θα υποστούν οικονομικές κυρώσεις.
Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμευτούν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. «Αυτή είναι η πρώτη δόση», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. «Θα ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις εάν ο Πούτιν προχωρήσει παραπέρα», πρόσθεσε.
«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη κρίση», συμπλήρωσε ο Τζόνσον, ενώ τόνισε ότι επειδή «το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, το εγχείρημα του Πούτιν στην Ουκρανία πρέπει να αποτύχει».
Το διάταγμα Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία χθες Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.
Επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες.
Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σήμερα, παραμένει πάντως ασαφής για το περιεχόμενό τους.
«Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα (…) για αυτήν την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους.
Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, δρούσαν ρώσοι στρατιωτικοί επί οκτώ χρόνια – κάτι που η Μόσχα αρνείται – και τώρα ο ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να «δράσει ανοικτά σε αυτήν την περιοχή», κάτι στο οποίο θα «αντιδράσουμε αναλόγως».
Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο κ. Μπάιντεν δεν προτίθεται να αναπτύξει αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία.
Το «πάγωμα» του Nord Stream 2
«Στον πάγο» βάζει τον Nord Stream 2 ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών επαρχιών από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters, Thomas Escritt, ο Σολτς δήλωσε ότι ο Nord Stream 2 «δεν θα λάβει πιστοποίηση».
Ο Σολτς σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση στις ενεργειακές προμήθειες της Γερμανίας, τονίζοντας ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά».
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Γερμανός καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου δεν μπορεί να προχωρήσει υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Τόνισε ότι η διαδικασία αδειοδότησης διεκόπη.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του προχωρά σε αυτό το μέτρο ως απάντηση για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

(in.gr)