Παρά την ικανοποιητική εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος των ΗΠΑ, καταγράφονται μεγάλες διαφορές στην εμβολιαστική κάλυψη μεταξύ των βορειοανατολικών πολιτειών και αυτών του Νότου. Χαρακτηριστικά, στη βόρεια πολιτεία του Βερμόντ, το 78% των ενηλίκων πολιτών έχει ήδη λάβει την πρώτη εμβολιαστική δόση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη νότια πολιτεία του Μισισίπι δεν ξεπερνάει το 45%. Πρόκειται για τάση που καταγράφεται και στις άλλες πολιτείες, αναλόγως της γεωγραφικής τους κατανομής. Tην ίδια στιγμή, γυαλιά-καρφιά τα έκαναν διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας στη Ρώμη για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα διάσωσης των επιχειρήσεων, καθώς συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη και των φτωχότερων του κόσμου και να περιοριστεί η άνιση πρόσβαση στα εμβόλια, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά δεσμεύτηκε για τη διάθεση ενός δισ. εμβολίων Pfizer/BioNTech στα φτωχότερα κράτη μέσα στην τρέχουσα χρονιά και ακόμα ενός δισ. το επόμενο έτος.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα είναι μια είδηση από το επιστημονικό πεδίο. Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, που δημοσιεύεται στην επιστημονική μελέτη Clinical Infectious Diseases, διαπιστώνει τη μετάδοση ενός στελέχους κορωνοϊού από τους σκύλους στον άνθρωπο. Οι ερευνητές απομόνωσαν το συγκεκριμένο στέλεχος σε παιδιά που νοσηλεύθηκαν με πνευμονία το 2018 στη Μαλαισία. Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουν αν ο παθογόνος παράγων ευθύνεται για την αναπνευστική λοίμωξη που οδήγησε τα παιδιά στο νοσοκομείο, γεγονός που θα τον καθιστούσε απειλή για την ανθρωπότητα, ή αν είναι ένα τυχαίο εύρημα. Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Αναστασία Πάβλοβα, ιολόγος κτηνίατρος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, υπογραμμίζει ότι το πανδημικό στέλεχος δεν μεταδίδεται από τα σκυλιά στους ανθρώπους, αλλά μπορεί να συμβεί το αντίθετο, δηλαδή τα ζώα να κολλήσουν από μολυσμένο άνθρωπο. Ηδη οι επιστήμονες έχουν δρομολογήσει περαιτέρω έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν τη διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους σε υγιείς ανθρώπους.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι τα άτομα που εμφάνισαν θρόμβωση ή θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca δεν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση με το ίδιο σκεύασμα.
Τέλος, μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την Αγγλία όπου, για πρώτη φορά μετά πέντε εβδομάδες, η πανδημία εμφανίζεται να επανακάμπτει, με τον δείκτη μεταδοτικότητας R να βρίσκεται μεταξύ του 0,8 και του 1,1, στοιχείο που, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μαρτυρά ότι η πανδημία πλέον δεν συρρικνώνεται.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ