Ο στρατηγός Χειμώνας φαίνεται ότι κάνει την επέλασή του σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άτομα να παγιδευθούν στις Αλπεις. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που φυσούν προκάλεσαν χάος στα αεροδρόμια με πολύωρες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, ενώ αυξήθηκε σημαντικά ο κίνδυνος θανατηφόρων χιονοστιβάδων στα βουνά. Τουλάχιστον δώδεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα που συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες την τελευταία εβδομάδα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους προκλήθηκαν από χιονοστιβάδες.

Στη Νορβηγία, οι προσπάθειες για την ανεύρεση των σωμάτων τεσσάρων χιονοδρόμων που αγνοούνται διακόπηκαν και πάλι εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης και της πολύ κακής ορατότητας. Οι τέσσερις, μία 29χρονη Σουηδή και τρεις Φινλανδοί, 29, 32 και 36 ετών, θεωρούνται νεκροί αφού χιονοστιβάδα με πλάτος 300 μ. έπληξε κοιλάδα κοντά στην πόλη Τρόμσε, την περασμένη εβδομάδα.

Στην Αυστρία χιλιάδες κάτοικοι καθηλώθηκαν στα σπίτια τους, καθώς οι δρόμοι είχαν κλείσει εξαιτίας του χιονιού, ενώ σε κάποιες περιοχές σημειώθηκαν και διακοπές της ηλεκτροδότησης, καθώς δένδρα φορτωμένα από το χιόνι απέκοψαν τα σύρματα ηλεκτρικής ενέργειας. Τα σχολεία σε κάποιες περιοχές της Αυστρίας παρέμειναν κλειστά για δεύτερη ημέρα και έγιναν συστάσεις στους ιδιοκτήτες των σπιτιών να καθαρίσουν τις στέγες τους από το χιόνι, καθώς σημειώθηκαν καταρρεύσεις κτιρίων. Ενας 78χρονος άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε από τη στέγη του σπιτιού του στο Τούραχ ενώ προσπαθούσε να απομακρύνει το χιόνι, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ORF.

Διάσωση ορειβατών

Τη Δευτέρα, χρειάστηκε να διασωθούν 11 Γερμανοί ορειβάτες οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο σε καμπίνα στο Σάλτσμπουργκ. Το χιόνι τούς είχε αποκλείσει και παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με πολύ λίγα τρόφιμα από την Παρασκευή.

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδες σε Ελβετία, Αυστρία και Γερμανία και οι Αρχές απηύθυναν προειδοποίηση ότι, εξαιτίας των συνεχιζόμενων χιονοπτώσεων, αυξάνεται και ο ήδη μεγάλος κίνδυνος για χιονοστιβάδες.

Στη νότια και στην ανατολική Γερμανία ο κόσμος προετοιμάζεται για νέα κακοκαιρία και ακόμα περισσότερο χιόνι, ενώ στη βόρεια παράκτια πόλη του Αμβούργου οι κάτοικοι πρέπει να αμτιμετωπίσουν και πλημμύρες που προκλήθηκαν από χειμωνιάτικη καταιγίδα, όπως αναμετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην Ολλανδία, χάος επικράτησε στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ, όπου οι αρμόδιοι προειδοποίησαν για πολύωρες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων χθες. Ο ολλανδικός αερομεταφορέας KLM ακύρωσε 159 πτήσεις από και προς διάφορους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Οι περιοχές της Ολλανδίας που έχουν πολύ χαμηλό υψόμετρο και βρίσκονται στα παράκτια επλήγησαν από ισχυρότατους ανέμους και τρικυμιώδεις θάλασσες και οι Αρχές έλεγχαν τα αναχώματα προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν υποστεί ζημιές.

Βαριές χιονοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι ήταν τα κύρια μετεωρολογικά χαρακτηριστικά στη Σκανδιναβία χθες και παρεμπόδισαν τις προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης που διακόπηκε εξαιτίας θύελλας στις 2 Ιανουαρίου. Νοτιότερα, η έντονη χιονόπτωση προκάλεσε χάος στο οδικό δίκτυο της Σλοβακίας, ενώ πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν από το διεθνές αεροδρόμιο της Μπρατισλάβα.