Ενα μεγάλο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής πολιτικής ιστορίας έκλεισε χθες το βράδυ, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, 47 χρόνια μετά την ένταξή του. Διχασμένοι όπως και στο δημοψήφισμα του 2016 ανάμεσα στη χαρά και στη θλίψη, οι Βρετανοί είπαν το μεγάλο «αντίο» στη 1 π.μ. ώρα Ελλάδος (μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες), ενώ οι εταίροι αποχαιρετούσαν με βαριά καρδιά τη χώρα που αντιπροσωπεύει το 15% της ευρωπαϊκής οικονομίας, το βασικό χρηματοπιστωτικό της κέντρο και μία από τις δύο πυρηνικές δυνάμεις της ηπείρου, με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «στιγμή πραγματικής εθνικής ανανέωσης και αλλαγής», ενώ νωρίτερα είχε προεδρεύσει συμβολικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Σάντερλαντ της βόρειας Αγγλίας, την πρώτη πόλη που ανακοινώθηκε ότι τάχθηκε υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016. Η κυβέρνηση Τζόνσον φρόντισε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους του εορτασμού, αποφεύγοντας τις θριαμβολογίες για να μην ερεθίσει το μισό της βρετανικής κοινωνίας (53% σύμφωνα με την τελευταία, άνευ πρακτικής σημασίας, δημοσκόπηση) που τάσσεται υπέρ της παραμονής. Περισσότερο θορυβώδεις, οι σκληροπυρηνικοί αντιευρωπαϊστές, με επικεφαλής τον Νάιτζελ Φάρατζ του Κόμματος Brexit, οργάνωσαν συγκέντρωση έξω από το Ουεστμίνστερ με πικνίκ, αποκριάτικες αμφιέσεις και πατριωτικά τραγούδια.
«Αντίο Ε.Ε.», γράφει η πικέτα υποστηρικτή του Brexit μπροστά από το άγαλμα του Ουίνστον Τσώρτσιλ, στην πλατεία Κοινοβουλίου στο Λονδίνο.
Την ίδια ώρα, οπαδοί της παραμονής στην Ε.Ε. οργάνωναν αγρυπνία μπροστά από το London Eye, σε μικρή απόσταση από το Ουεστμίνστερ, με σύνθημα «Ανάψτε ένα φως στο σκοτάδι» και με αναμμένους φακούς στα χέρια. Στην Οξφόρδη, στη Γλασκώβη, στο Ιπσγουιτς και άλλες πόλεις οργανώνονταν ολονύκτιες εκδηλώσεις με σύνθημα «Αφήστε ένα φως ανοιχτό για την Ε.Ε.».
Στο Εδιμβούργο, η τοπική πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον επανέφερε το αίτημά της για νέο δημοψήφισμα με το ερώτημα της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο, επικαλούμενη ότι οι πολίτες της περιοχής, σε αντίθεση με τους Αγγλους, τάχθηκαν καθαρά υπέρ της παραμονής. Σε αντίθεση με τα κυβερνητικά κτίρια του Λονδίνου, το τοπικό Κοινοβούλιο του Εδιμβούργου δεν υπέστειλε τη σημαία της Ενωσης, μάλιστα ήταν φωτισμένο στα χρώματά της (κίτρινο και μπλε).
Νωρίτερα, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, έχοντας στο πλευρό της τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. «Η πείρα μάς έχει διδάξει ότι η δύναμη δεν βρίσκεται σε μια έξοχη απομόνωση, αλλά στην απαράμιλλη ένωσή μας», τόνισε, με αφορμή τη θλιβερή για την Ε.Ε. εξέλιξη, η Ευρωπαία αξιωματούχος.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ