Σκηνές τραγωδίας εκτυλίσσονται στην Αλβανία, μια μέρα μετά τον φονικό σεισμό που τα ξημερώματα σάρωσε τη χώρα.
Οι άνθρωποι βρίσκονται ακόμα στους δρόμους και με δάκρυα στα μάτια αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους, ελπίζοντας να είναι ζωντανή κάτω από τα συντρίμμια.
Μέχρι στιγμής οι νεκροί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι 30, ενώ οι τραυματίες περισσότεροι από 750.
Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό από το 1979 στη γειτονική χώρα, ο οποίος άφησε πίσω του ανυπολόγιστες καταστροφές.
Η σημερινή μέρα, κηρύχτηκε ημέρα εθνικού πένθους στην Αλβανία, ενώ τα σωστικά συνεργεία διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσμενέστερη, καθώς η γη δεν σταματά να σείεται. Εκτός της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6,4 Ρίχτερ, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών έζησαν και άλλες στιγμές πανικού, αφού στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σημειώθηκαν 250 μετασεισμοί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι σεισμολόγοι.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, το πρωί της Τετάρτης ο τραγικός απολογισμός του σεισμού ανήλθε σε 28 νεκρούς.
Μια μικρή αχτίδα φωτός στη μαυρίλα, δίνει η είδηση ότι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 45 άτομα.
Όπως είναι απολύτως λογικό, προτεραιότητα, τόσο για τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, όσο και για τις Αρχές είναι να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές και όλες οι ενέργειες έχουν επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες συνεχίζονται αδιάκοπα.
Σε μία από αυτές, ένας εικοσιπεντάχρονος άνδρας στο Δυρράχιο ανασύρθηκε ζωντανός, έπειτα από 19 ώρες εγκλωβισμένος σε ερείπια κτιρίου.
Η αλβανική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες με ξενοδοχειακές μονάδες στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά για τη στέγαση των πολιτών, που, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει.
«Είναι αδύνατο να μείνετε έξω τον χειμώνα, στην ύπαιθρο ή σε σκηνές» είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με δομές φιλοξενίας στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά», ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό να έχουν στέγαση.
Η ΕΜΑΚ στη διάσωση ανθρώπων
Δύο ανθρώπους, μια 45χρονη γυναίκα και έναν 24χρονο, έχουν καταφέρει να απεγκλωβίσουν ζωντανούς από τα ερείπια οι άνδρες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στην Αλβανία μετά τον σεισμό των 6,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
Η 45χρονη γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή μέσα από τα ερείπια κτηρίου στην πόλη Θουμάν από άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ ενώ ο 24χρονος εντοπίστηκε και ανασύρθηκε ζωντανός στο Δυρράχιο από διασώστες της 5ης ΕΜΑΚ.
Στην Θουμάν οι άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ ανέσυραν και μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της ενώ η πυροσβεστική ανακοίνωσε λίγο πριν τις 9 το πρωί ότι οι άνδρες της ΕΜΑΚ ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του και άλλο ένα άτομο.
Οι επιχειρήσεις των δύο ομάδων της ΕΜΑΚ συνεχίζονται μολονότι η εικόνα που αντίκρισαν από τον σεισμό στην Αλβανία ήταν αποκαρδιωτική.
Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων, ενώ όσο περνάει η ώρα ολοένα και προστίθενται ονόματα στη λίστα με τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό.
Ζητούν διεθνή βοήθεια – Άμεση η παρουσία της Ελλάδας
Η αλβανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για επείγουσα βοήθεια καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παραμένουν έξω από τα σπίτια τους που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τον ισχυρό σεισμό είτε έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στους φέροντες οργανισμούς, οι οποίες τα καθιστούν επικίνδυνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δενδιας έσπευσε χθες το βράδυ στα Τίρανα και επισκέφθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Εντι Ραμα πληγείσες περιοχές υποσχόμενος περαιτέρω βοήθεια, πλην εκείνης που έχει ήδη σταλεί(ΕΜΑΚ, εξοπλισμός, κ.α.).
Ο κ. Δενδιας ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που μετέβη στα Τίρανα λίγες ώρες μετά την καταστροφή και σύμφωνα με πληροφορίες τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η αποστολή επιπλέον βοήθειας (σκηνές, κρεβάτια, φαρμακευτικό υλικό, μηχανικών, γιατρών, κ.α από την Αθήνα).
Ξένοι ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην ηγεσία της δοκιμαζόμενης χώρας υποσχόμενοι ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια. Στο Δυρράχιο, στο πλευρό των σεισμοπαθών βρέθηκε από τις πρώτες κιόλας ώρες και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος που δήλωσε πως η Εκκλησία θα κάνει ο,τι μπορεί για να ανακουφίσει τους πληγέντες.

(in.gr)