Παρά το λουτρό αίματος της Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, οι απεγκλωβισμοί από την αφγανική πρωτεύουσα συνεχίστηκαν χθες με αμείωτους ρυθμούς, καθώς 89 πτήσεις απομάκρυναν 12.500 ανθρώπους σε διάστημα 24 ωρών. Απευθυνόμενος στους Αμερικανούς, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εντοπίσουν και θα τιμωρήσουν τους δράστες της πολύνεκρης επίθεσης.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί από την έκρηξη στην πύλη Αμπεϊ του αεροδρομίου ανέρχονται σε 92, εκ των οποίων 13 Αμερικανοί στρατιώτες. Ο Αμερικανός στρατηγός Γουίλιαμ Τέιλορ σημείωσε ότι η επίθεση ήταν μία και ότι οι πληροφορίες για δεύτερη έκρηξη έξω από το ξενοδοχείο «Μπάρον» ήταν ανακριβείς. «Δεν γνωρίζουμε πώς κυκλοφόρησαν», είπε.
Οι Αμερικανοί επιτελείς επανέλαβαν χθες ότι οι πτήσεις απεγκλωβισμού θα συνεχιστούν έως την τελευταία στιγμή, την εκπνοή της προθεσμίας την 31η Αυγούστου. Επιπλέον, προκειμένου να αποφύγουν τις σκηνές πανικού, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χθες ότι οι μετακινήσεις από και προς το Αφγανιστάν θα παραμείνουν ελεύθερες και μετά την προθεσμία.
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει με διακριτικό τρόπο και τους επόμενους μήνες να προσπαθεί να απεγκλωβίσει Αφγανούς που είχαν συνεργαστεί με τις ισπανικές δυνάμεις την τελευταία εικοσαετία.
Τι ελπίζει η Μόσχα
Φυσικά παραμένει το ερώτημα γύρω από τις συνθήκες που θα επικρατούν στο Αφγανιστάν τους προσεχείς μήνες. Από τη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί άμεσα μεταβατική κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει όλες τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι επιβεβαιώνονται οι απαισιόδοξες προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες τρομοκρατικές οργανώσεις, κυρίως το ISIS, θα εκμεταλλευθούν το χάος στο Αφγανιστάν.
Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες ότι σταματάει τις πτήσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν, χωρίς να έχουν μεταφερθεί στη χώρα όλοι όσοι συνεργάστηκαν την τελευταία εικοσαετία με τις βρετανικές δυνάμεις και τώρα κινδυνεύουν από αντίποινα των Ταλιμπάν ή άλλων. Την ίδια ώρα, προσφυγικό ρεύμα παρατηρείται στα σύνορα με το Πακιστάν. Σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κέλι Κλέμενς, η υπηρεσία υπολογίζει ότι ο συνολικός αριθμός ανθρώπων που θα μετακινηθούν στην περιοχή θα αγγίξει τις 500.000.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ