Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Εσπευσμένα μεταβαίνει σήμερα στο Κίεβο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και με τους εργαζομένους στην αμερικανική πρεσβεία για την εκπόνηση σχεδίου εκτάκτου ανάγκης στην περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης. Kατά τη χθεσινή συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε τη Μόσχα να εκτονώσει την κατάσταση αποσύροντας τις στρατιωτικές μονάδες της από την παραμεθόριο της Ουκρανίας.
Γερμανικές πιέσεις προς τη Ρωσία
Το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η λειτουργία του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία Nord Stream 2 άφησε ανοιχτό χθες ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Είναι φανερό ότι (η Ρωσία) θα κληθεί να καταβάλει υψηλό τίμημα και όλα θα τεθούν υπό συζήτηση αν υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Σολτς, απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον του αγωγού ύστερα από τη χθεσινή συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Βερολίνο. Οι δύο άνδρες κάλεσαν τη Μόσχα να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της που βρίσκονται κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία συναντήθηκε χθες με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα. «Εάν η ενέργεια χρησιμοποιηθεί ως όπλο, αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες στον αγωγό», τόνισε η Μπέρμποκ στην κοινή συνέντευξη Τύπου Λαβρόφ ύστερα από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει «πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση» του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Ολαφ Σολτς. Στην πρώτη της επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, η οποία προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων, απέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ σε δηλώσεις της υπογράμμισε «το ιστορικό βάθος» στις σχέσεις των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε στις προειδοποιήσεις της Μπέρμποκ διαμηνύοντας στο Βερολίνο ότι «είναι αντιπαραγωγικές οι προσπάθειες πολιτικοποίησης του αγωγού» και υπογράμμισε ότι ο διάλογος που άρχισε την περασμένη εβδομάδα με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους θα συνεχιστεί μόνον εφόσον δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στις αξιώσεις της Ρωσίας για «αξιόπιστες, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας» σχετικά με τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, ζήτησε από τη Γερμανία και τη Γαλλία να πιέσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εφαρμόσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ που έχει υπογράψει η χώρα του, ενώ δήλωσε ότι η Μόσχα θα καλωσόριζε συμμετοχή και των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις για το Ουκρανικό. Αργότερα ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο συζήτησε το ενδεχόμενο νέων αμερικανορωσικών διαβουλεύσεων, σε συνέχεια εκείνων της περασμένης εβδομάδας.
Ασκήσεις στη Λευκορωσία
Ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποβιβάζονται στη Λευκορωσία για να πάρουν μέρος σε προγραμματισμένα γυμνάσια των δύο κρατών, ενισχύοντας έτσι τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων προς τα δυτικά της σύνορα, κοντά στην Ουκρανία.
Την εκτίμησή του πως δεν είναι ρεαλιστική μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξέφρασε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας με δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην Αλβανία, ο Τούρκος πρόεδρος, που διατηρεί καλές σχέσεις και με τη Μόσχα και με το Κίεβο, δήλωσε ότι επιθυμεί να συζητήσει το Ουκρανικό με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.
Γιατί αποχωρούν οι οικογένειες Ρώσων διπλωματών
H Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι η πρεσβεία της στο Κίεβο λειτουργεί κανονικά, σε μια έμμεση απάντηση στο δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το οποίο ξεκίνησαν από τις αρχές του χρόνου να εγκαταλείπουν την Ουκρανία οι οικογένειες εργαζομένων στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο και στα ρωσικά προξενεία σε διάφορες ουκρανικές πόλεις. Το δημοσίευμα έθετε το ερώτημα εάν η αποχώρηση είναι προπαγανδιστική ενέργεια, εάν αποτελεί ένδειξη προετοιμασίας για εμπόλεμη σύγκρουση ή είναι μπλόφα. «Θα μπορούσαν να είναι και τα τρία», υποστήριξαν οι ΝΥΤ, ενώ η ρωσική ανακοίνωση δεν αποτελεί ακριβώς διάψευση, αφού μπορεί κάλλιστα να συμβαίνουν και τα δύο: και οι συγγενείς Ρώσων διπλωματών να έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία και η πρεσβεία να συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την πρεσβεία στο Κίεβο και από το προξενείο στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας έχουν αποχωρήσει σχεδόν 50 άτομα. Επίσης, διπλωμάτες σε δύο άλλα προξενεία έλαβαν εντολή να ετοιμάζονται για αποχώρηση. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι ρωσικές αποστολές στην Ουκρανία «έχουν γίνει στόχοι τοπικών ακραίων στοιχείων», όμως λειτουργούν κανονικά.
Αν η Ρωσία επιλέξει κλιμάκωση, διαθέτει και άλλες επιλογές πέραν των κλασικών πολεμικών ενεργειών, για τις οποίες προετοιμάζεται συσσωρεύοντας στρατεύματα πέριξ της Ουκρανίας.
Ψηφιακός πόλεμος
Την περασμένη εβδομάδα, ουκρανικά υπουργεία δέχθηκαν κυβερνοεπιθέσεις, ενώ η εταιρεία Microsoft ανακάλυψε ότι στα ουκρανικά πληροφοριακά συστήματα έχουν τοποθετηθεί και βρίσκονται σε αδράνεια ψηφιακοί σαμποτέρ πολύ ισχυρότεροι από αυτούς που ενεργοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
«Η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι ασύμμετρη, ταχεία και σκληρή», είχε πει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν τον Απρίλιο, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απειλής προς τα «θεμελιώδη συμφέροντα ασφαλείας» της Ρωσίας. Τον Νοέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος υπονόησε πως αν η Δύση επιμείνει να κρατάει ανοικτό το ενδεχόμενο τοποθέτησης οπλικών συστημάτων κοντά στα ρωσικά σύνορα, μπορεί να στείλει υποβρύχια με υπερηχητικούς πυραύλους σε απόσταση βολής από την Ουάσιγκτον.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ