«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο δεν είναι στα “χέρια” της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της νόσου του κορωνοϊού». Αυτή η διαπίστωση προέρχεται από τον Ντικ Πάουντ, το αρχαιότερο μέλος της ΔΟΕ και πρώτο πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA). O Καναδός «Αθάνατος» σε συνέντευξή του στο Associated Press εξέφρασε την ανησυχία του, υπογράμμισε τα οικονομικά προβλήματα που θα προκαλέσει μία αναβολή και τόνισε ότι, με τα έως τώρα δεδομένα, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναβολή.
Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν διεξαχθεί μόνο εξαιτίας Παγκοσμίων Πολέμων (1916, 1940, 1944). Μάλιστα, το 1940 ήταν να πραγματοποιηθούν στο Τόκιο. Ακόμα και στη «Σφαγή του Μονάχου», το 1972, ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ Εϊβερι Μπράντατζ είχε πει την ιστορική φράση «Οι Αγώνες πρέπει να συνεχιστούν». Ούτε τα μποϊκοτάζ του 1980 και του 1984 δεν... πτόησαν την κορυφαία αθλητική γιορτή.
Αυτή τη φορά όμως, η νόσος του νέου κορωνοϊού, η οποία έχει προκαλέσει προβλήματα και ακυρώσεις προολυμπιακών τουρνουά, δείχνει να προβληματίζει τους «Αθανάτους». Ο Ντικ Πάουντ, στη συνέντευξή του, τόνισε ότι υπάρχει ένα περιθώριο δύο μηνών για να δουν την εξέλιξη της νόσου αλλά μέχρι τον Μάιο θα πρέπει να έχουν αρχίσει να ρυθμίζονται η τροφοδοσία, τα μέτρα ασφάλειας, η λειτουργία του Ολυμπιακού Χωριού και των ξενοδοχείων, ενώ τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα θα πρέπει να φτιάξουν τα στούντιό τους. «Αυτός είναι ένας νέος πόλεμος. Δεν μπορείς να αναβάλεις κάτι που έχει την κλίμακα των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα, τόσο για τις χώρες όσο και για τις άλλες αθλητικές διοργανώσεις και την τηλεοπτική σεζόν», υπογράμμισε ο Καναδός. Εάν η διοργάνωση μετατεθεί για τον Οκτώβριο τα μεγάλα κανάλια, που αγοράζουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα, έχουν άλλα προγράμματα. Στο μεταξύ, το 73% των εσόδων της ΔΟΕ προέρχεται από τα τηλεοπτικά κανάλια και ιδίως τα αμερικανικά.
Σε περίπτωση που δεν θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το προσεχές καλοκαίρι, η ιαπωνική οικονομία θα δεχθεί ένα τεράστιο χτύπημα. Η χώρα έχει επενδύσει στη διοργάνωση και προσδοκά στα κέρδη που θα φέρει ο τουρισμός. Το επίσημο κόστος των Αγώνων του Τόκιο ανέρχεται σε 11,5 δισ. ευρώ. Ακόμα και η μεταφορά της αθλητικής γιορτής για το καλοκαίρι του 2021 θα προκαλέσει προβλήματα. «Είναι δύσκολο να κρατήσεις το σύστημα για ακόμη ένα χρόνο. Και τα έσοδα που δεν θα έρθουν έως τότε; Και τα ασφάλιστρα;», αναρωτήθηκε το αρχαιότερο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και απέκλεισε το «σπάσιμο» των Ολυμπιακών Αγώνων σε μικρότερες διοργανώσεις που θα γίνουν σε διαφορετικές χώρες: «Τότε δεν θα έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά Παγκόσμια Πρωταθλήματα».
Οι ιθύνοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίον και συμβουλεύονται. Ο Ντικ Πάουντ ενθάρρυνε τους αθλητές να συνεχίσουν την προετοιμασία τους: «Εξ όσων γνωρίζουμε θα πάμε στο Τόκιο. Μείνετε συγκεντρωμένοι στο άθλημά σας και η ΔΟΕ δεν θα σας στείλει κάπου με πανδημία».
Στις 12 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Πρώτη φορά, όμως, το Φως από τη γενέτειρα της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης θα ταξιδέψει υπό τον φόβο μιας πανδημίας.
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)