«Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως το κλίμα. Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές. Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό πριν την έναρξη των συνομιλιών τους στα Ηλύσια Πεδία, στο Παρίσι.
«Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη χαρά μου που σας υποδέχομαι. Να εκφράσω τη φιλία μου προς τη χώρα σας και τον ελληνικό λαό. Είναι σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον όλων μας» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.
«Ξέρω ότι αναλάβατε πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά είναι για εσάς πολύ σημαντική η σχέση των δύο χωρών μας» είπε και σημείωσε πως «όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση, η στήριξη της Γαλλίας ήταν σημαντική. Αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος του ελληνικού λαού και τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ» επισήμανε.
Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε, επίσης, ότι «μας συνδέει μακρά ιστορία, φιλία μακρά που βασίζεται στον πολιτισμό» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές μας προκλήσεις. Θα συζητήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα μόλις η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει και συσταθεί. Προτεραιότητα η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας. Κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη» ανέφερε.
Κ. Μητσοτάκης: Να επενδύσουν στην Ελλάδα γαλλικές εταιρείες
Τη χαρά του που βρίσκεται στη Γαλλία, σε ένα από τα πρώτα ταξίδια του πρωθυπουργός, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, είναι μια χώρα ισχυρή, σημαντική, σταθερή φίλη της Ελλάδος, «όχι μόνο τώρα, όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης, την τελευταία δεκαετία, που ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πόσο μας στάθηκε η φίλη Γαλλία. Οι σχέσεις μας, όμως, πηγαίνουν πίσω στα βάθη των αιώνων. Μας το θυμίζει, άλλωστε, αυτό και το 2021 που πλησιάζει, μαζί με τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπου και εκεί η συμπαράσταση της Γαλλίας ήταν καθοριστική. Το κοινό μας παρελθόν, λοιπόν, μας δείχνει τον δρόμο του μέλλοντος» είπε ο πρωθυπουργός.
Όπως σημείωσε, η επίσκεψή του αυτή στη Γαλλία συμπίπτει με «μια κρίσιμη συγκυρία» για την Ελλάδα, που, ύστερα από μια πολυετή, δεκαετή κρίση, «η χώρα μας ξαναμπαίνει σε μια τροχιά ανάπτυξης και διεκδικεί πια την αυτοδύναμη θέση της σε μια Ευρώπη που ήταν - και παραμένει - ο φυσικός της χώρος, γεωγραφικός, οικονομικός, πολιτικός, κοινωνικός, αλλά και πολιτισμικός».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως με τον Γάλλο πρόεδρο γνωρίζονται εδώ και αρκετά χρόνια, από τον καιρό που αυτός ήταν υπουργός Οικονομικών κι ο ίδιος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Γι' αυτό και έχω μεγάλες προσδοκίες από τη συνεργασία μας μέσα από τους νέους μας ρόλους. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν, για τον ενιαίο προϋπολογισμό τον οποίον και εμείς υποστηρίζουμε, και για όλα εκείνα τα εργαλεία που θα πρέπει να φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη υπέρ των λαών της Ευρώπης. Ανάπτυξη που θα την κάνει ακόμα πιο ισχυρή στη διεθνή σκακιέρα».
Ο πρωθυπουργός είπε πως με τον Γάλλο Πρόεδρο θα πρέπει να μιλήσουν «για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, που φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, που δεν εναποθέτει απλώς αυτό το βάρος στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά επιμερίζεται την ευθύνη, επιδεικνύοντας ουσιαστική και πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μια Ευρώπη που συνεργάζεται και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Και θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να συζητήσουμε πως μπορούμε να εργαστούμε για να δώσουμε πραγματική σάρκα και οστά σε μια ιδέα την οποία από τους πρώτους ο Πρόεδρος Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Βρίσκεται, ήδη, στο πρώτο του στάδιο. Η Ευρώπη μάς υποστήριξε στις μεγάλες φωτιές που είχαμε στην Εύβοια. Πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, έτσι ώστε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να επιδεικνύεται έμπρακτα τις στιγμές εκείνες που τα ευρωπαϊκά κράτη την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μια Ευρώπη που αναπτύσσει, επίσης, κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας, αλλά και που θέτει τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Θα είναι η μεγάλη πρόκληση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα είναι μια πρόκληση η οποία δεν αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από διακηρύξεις. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να χαιρετίσω τον παγκόσμιο ρόλο του Προέδρου Μακρόν στην επίτευξη της κλιματικής, στις συμφωνίες για το κλίμα των Παρισίων και να τολμήσουμε μαζί να βάλουμε ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους για να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια πραγματικά πράσινη ήπειρο πρωτοπόρα στην καινοτομία στα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως τις συνομιλίες του με τον Εμανουέλ Μακρόν θα απασχολήσουν και ζητήματα που αφορούν την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Όπως είπε, «μια νέα κυβέρνηση επιχειρεί - και ήδη έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής - για το πώς η χώρα μας θα πετύχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Και σε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα θέλουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις, τη γαλλική επιχειρηματικότητα να είναι συμμέτοχες. Και θέλω να απευθύνω και εδώ από το Παρίσι πρόσκληση προς τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας, να γίνουν και αυτές συμμέτοχες στις πολλές, νέες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται μπροστά μας» είπε ο πρωθυπουργός.
Καταλήγοντας, δήλωσε αισιόδοξος για τις συζητήσεις στο Παρίσι. «Mας ενώνουν, εξάλλου, πολλά με τον Πρόεδρο Μακρόν. Αλλά, το ισχυρότερο που μας ενώνει είναι τα ισχυρά θεμέλια της φιλίας μας, της φιλίας των δύο λαών στο παρελθόν. Αυτά είναι τα ισχυρότερα εχέγγυα για την οικοδόμηση μιας ακόμα ισχυρότερης συνεργασίας στο παρόν και στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ