Η ανάφλεξη στη Συρία και οι συγκρούσεις μεταξύ τούρκων στρατιωτών και δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ προκάλεσαν την παρέμβαση της ΕΕ η οποία κάνει έκκληση να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες.
Την ώρα που οι σχέσεις Μόσχας – Άγκυρας δοκιμάζονται μετά τους νεκρούς τούρκους στρατιώτες λόγω των βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του Άσαντ που στηρίζονται από τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα το τέλος των βομβαρδισμών που διεξάγουν οι συριακές δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, και να υπάρξει ανθρωπιστική πρόσβαση στους πληθυσμούς της περιοχής.
«Οι βομβαρδισμοί και άλλες επιθέσεις κατά των πολιτών στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν», αναφέρει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανακοίνωση.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί επειγόντως από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια», πρόσθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε αυτή τη δήλωση που υπογράφει μαζί με τον αρμόδιο Επίτροπο για την ανθρωπιστική βοήθεια Γιάνεζ Λέναρτσιτς.
Τερματισμό των εχθροπραξιών ζητά η Γαλλία
Την ίδια ώρα η Γαλλία επανέλαβε το αίτημά της για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ιντλίμπ και πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους συνιστούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν χθες, Τετάρτη, στη στρατηγική πόλη Σακαρέμπ παρά το τελεσίγραφο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποχωρήσουν.
Πρωτοφανείς φονικές μάχες σημειώθηκαν μεταξύ του τουρκικού στρατού και των συριακών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία και προκάλεσαν τριβές μεταξύ της ‘Αγκυρας και της Μόσχας, της συμμάχου της Δαμασκού.
«Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων οδήγησε στο τυφλό μακελειό εκατοντάδων πολιτών. Οι επιθέσεις συνεχίζουν να περιλαμβάνουν πολιτικούς στόχους σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές, σε ιατρικές εγκαταστάσεις και σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας», δηλώνουν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Τα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι στη βορειοδυτική Συρία είναι απαράδεκτα», προσθέτουν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει στρατιωτική πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση. Ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα είναι η αξιόπιστη πολιτική λύση χωρίς αποκλεισμούς, την οποία διευκολύνει ο ΟΗΕ.
Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί έχουν εκτοπιστεί σε άλλες περιοχές που έχει ανακτήσει η Δαμασκός, ζουν στην περιοχή της Ιντλίμπ.
Σχεδόν 500.000 εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των μαχών τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ.
Στα «σκαριά» συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατ’ ιδίαν συνάντησης μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπακού, μια ρωσική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Τουρκία για να συζητήσει για την Ιντλίμπ και να κριθεί απαραίτητο μετά τις συνομιλίες θα συναντηθούν ο Ερντογάν με τον Πούτιν.
Ο Τσαβούσογλου, παράλληλα, επεσήμανε πως η Τουρκία περιμένει από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης στη βορειοδυτική περιφέρεια Ιντλίμπ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα χρειάζεται να εργασθεί με τη Μόσχα για να επιλύσει προβλήματα στην περιοχή.
Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως ρώσοι και τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από μαχητές οι οποίοι πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.000 επιθέσεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου στη ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ.
«Υπήρξε πρόσφατα μια επικίνδυνη αύξηση της έντασης και της βίας στην Ιντλίμπ», ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ρωσία συνεχίζει να συντονίζεται με την Τουρκία και το Ιράν επί του πεδίου στη Συρία, προσθέτει στην ανακοίνωση.
(in.gr)